in

KATARINA NEMET: Za Hrvatsku bez pasa na lancu!

Danas je u iznošenju stajališta u Hrvatskom Saboru sudjelovala zastupnica IDS-a Katarina Nemet koja se osvrnula na jednu aktualnu inicijativu, odnosno kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu“, kojom se traži hitna izmjena postojećeg Zakona o zaštiti životinja, uvođenjem potpune zabrane držanja pasa na lancu. Kampanju je pokrenulo nekoliko hrvatskih udruga za zaštitu životinja koji su pokrenuli online peticiju pri čemu su skupili preko 50.000 potpisnika.

-Molimo da se ova nehumana praksa potpuno prekine. Svi mi koji imamo kućne ljubimce znamo koliko nam oni znače te su oni za nas praktično članovi obitelji. Nemamo pravo ugroziti druga bića do te mjere, svesti im život na ropstvo, na lanac- rekla je Nemet.

Inicijativa za izmjenu Zakona o zaštiti životinja u članku 51. govori kako je zabranjeno držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora.

U govoru zastupnica IDS-a ističe da je ta nedorečena formulacija često izvor zlouporabe jer kada se dogodi da nadležne institucije poput veterinarske inspekcije ili komunalnog redarstva dođu u provjeru ne mogu dokazati da je pas vezan stalno.  Govorimo tu i o problemu zbrinjavanja napuštenih životinja, provođenju sterilizacije i kastracije, osnivanju gradskih i općinskih odnosno županijskih azila za pse, itd.  Stoga, potrebno je u zakon uvrstiti konkretnije i strože prekršajne odredbe.

-Pozivam zato Ministarstvo poljoprivrede i hrvatsku Vladu da pozitivno reagiraju na inicijativu „Za Hrvatsku bez pasa na lancu“ da u proceduru upute predloženu izmjenu Zakona ali da i kroz dijalog s udrugama za zaštitu životinja i drugim zainteresiranim partnerima utvrde i druge potrebe za eventualnim izmjenama, kako bi dobili kvalitetniji i učinkovitiji Zakon. Zakon koji će garantirati odnos prema životinjama, a kojim ćemo se onda približiti mnogim razvijenima zemljama koje tu problematiku imaju riješenu daleko primjerenije vremenu u kojem živimo, priopćeno je iz IDS-a.

KONAČNO U ZATVORU: 50-godišnjak 15 godina tukao, vrijeđao i prijetio supruzi

POREČ: U Radmanima obilježena 77. godišnjica pogibije Ane Guštin