in

KORONA-KRIZA NAS UČI: Proizvodnja hrane u Hrvatskoj mora postati nacionalni interes

Ilustracija Pixnio

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a, Giovanni Sponza, jučer je u Saboru govorio o izuzetnoj važnosti poljoprivrede i domaće proizvodnje hrane.

– Unazad nekoliko dana uočljiva je vrlo aktivna komunikacija nadležnih u Vladi na temu poljoprivrede te želim vjerovati da je to početak osvješćivanja kako se moramo okrenuti vlastitoj proizvodnji, kao i početak potpuno novog smjera prema poljoprivredi, kazao je Sponza, no dodao kako su želje jedno, a djela nešto savim drugo.

Istaknuo je kako je svaka do sada donijeta mjera u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa koja pomaže radnicima i gospodarstvu hvalevrijedna, no napomenuo kako su mjere jedno, a strateška promišljanja i odluke nešto drugo te naglasio da je upravo sada trenutak za strateška promišljanja i odluke, odnosno trenutak kada moramo početi upravljati procesima.

Naglasio je da je prije svega na Vladi, ali i na svima nama da i po pitanju poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje učinimo potpuni zaokret jer nas je dugogodišnja i to kriva politika dovela do toga da Hrvatska ovisi o uvozu hrane i to loše kvalitete.

– Da bi u tome uspjeli poljoprivreda ne samo deklarativno, već i suštinski i sadržajno treba postati strateška grana i biti u samom vrhu gospodarskih prioriteta, odnosno poljoprivredu trebamo vidjeti kao razvojni potencijal koja može polučiti pozitivne i ekonomske i socijalne demografske efekte, a proizvodnja hrane treba biti nacionalni interes kazao je Sponza.

Dodao je kako moramo kao društvo u cjelini, početi vrednovati rad i početi vjerovati u sebe.

Naveo je da koronavirus već sada mijenja, a i u budućnosti će mijenjati mnogo toga na globalnoj razini i kako uz već sada vidljive klimatske promjene možemo u dogledno vrijeme očekivati određene bitke za vodu i hranu te dodao kako je upravo sada prilika koju moramo znati iskoristiti i okrenuti se vlastitoj proizvodnji hrane.

– Da bi u tome uspjeli trebaju nam ljudi s kapacitetom, vizijom i jasnim ciljevima, a na Vladi je da uključi takve ljude te da donese državničke odluke da poljoprivreda u sadržajnom smislu postane strateška grana, a proizvodnja hrane nacionalni interes, rekao je Sponza.

Na kraju svog izlaganja Sponza je istaknuo kako je na svima nama odgovornost sačuvati resurs vode te ga uz resurs poljoprivrednog zemljišta koristi kao razvojni potencijal i zaključio kako je sada prilika stvoriti zdrave temelje za novi početak, priopćili su iz ureda IDS-a.

Početak oporavka turizma počet će kada se pronađe cjepivo

Pronašao ručnu bombu u ogradnom zidu svoje kuće