in

Miletić: Bespravna gradnja uzela maha jer zakonodavni okvir nije dobar

Boris Miletić - Foto Istarska županija

Gostujući danas na Radio Puli, istarski župan Boris Miletić govorio je o gorućem problemu bespravne gradnje u Istri, o čemu se raspravljalo i na jučerašnjoj 7. sjednici Skupštine Istarske županije. 

„Činjenica je da kod nas u Republici Hrvatskoj očito postoji jedan sustavni problem jer takve pojave se ne događaju u našem susjedstvu. Ako idemo do Slovenije, Austrije, Njemačke toga naprosto nema. Međutim, kod nas je bespravna gradnja uzela maha jer, prije svega, zakonodavni okvir nije dobar. S druge strane, nadležnost građevinske inspekcije koja je pod državom ne čini dovoljno na terenu“, istaknuo je župan.

Župan smatra poraznim to što naši građani strpljivo čekaju prostorne planove i čekaju urbanizaciju svojeg zemljišta kako bi izgradili dom svojoj djeci, dok istodobno svjedočimo napadu na prostor. Bespravni graditelji, dodaje župan, su čak spremni platiti nekakve kazne, a koje su premale i to treba mijenjati. Na to je upozorio i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u travnju prošle godine kada je bio u službenom posjetu Istarskoj županiji. 

„Prije svega držim da treba spustiti ovlasti građevinske inspekcije na lokalnu samoupravu jer mi sigurno bolje poznajemo svoj prostor nego par inspektora, kojih je očito nedovoljno. Država nas uvijek može nadzirati. Bespravnu gradnju treba zaustaviti u samom začetku, da nam se ne događaju opet neke legalizacije pa ljudi koji bespravno grade sutra plate neke doprinose i budu nagrađeni za svoju nelegalnu gradnju“, nastavio je župan, koji kaže da je bespravna gradnja prisutna svugdje u Istri, od Peroja, Marčane, Kavrana, Rovinja pa sve do Poreča i Umaga. 

Uz spuštanje ovlasti na gradove i općine, treba mijenjati i represivan dio, smatra župan, koji rješenje vidi i u drakonskim kaznama, oduzimanju bespravno sagrađene imovine i tretiranju bespravne gradnje ne kao prekršajnu, već kaznenu odgovornost.

„Pa kad dva, tri čovjeka završi u zatvoru, vjerojatno to drugi neće činiti. Posebno pogađa da su nemali broj bespravnih graditelja stranci, dakle osobe koje to čine u tuđoj državi!“, rekao je župan Miletić.

„I Gradovi i općine imaju svoje komunalne redare na terenu i koji prijavljuju građevinskoj inspekciji bespravnu gradnju, međutim ništa se ne događa. Ponavljam, treba promijeniti zakonodavni okvir i spriječiti devastaciju prostora. S druge strane, primjećujemo parcelaciju poljoprivrednog zemljišta, koju treba zabraniti! Uzmimo kao primjer poljoprivredno zemljište od 5-10 tisuća kvadrata. Što bi poljoprivrednik išao parcelizirati takvu zemljište? Pa neće valjda saditi krumpir na 500 kvadrata! Očito je u planu prodaja, kako bi sutra netko na tom poljoprivrednom, dakle neurbaniziranom zemljištu, gradio. Želimo biti uređeno društvo, zato postoje prostorni planovi i urbanizam. Da, netko će profitirati, ali će zajednica izgubiti i mi ju moramo zaštiti. Meni kao županu je interes zajednice ispred interesa pojedinca“, poručio je Miletić, koji je izrazio zadovoljstvo što je ministrica poljoprivrede iskazala razumijevanje za navedenu problematiku i najavila da će se izmjenom zakona parcelizacija obustaviti. 

Dobro je, smatra župan, što je nedavno gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga sazvao sastanak s glavnim državnim inspektorom i predstavnicima istarskih gradova i općina, te se razgovaralo o razmjeru problema. Stoga se župan nada da će se uskoro početi nešto konkretno događati i na terenu. Svjestan je da je nadležno ministarstvo zaokupljeno obnovom Banovine i Zagreba nakon potresa, ali Istri je bespravna gradnja gorući problem.  

Kao učinkovite primjere spuštanja nadležnosti s državne na regionalnu i lokalnu razinu, istarski župan navodi izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola 2008. godine. 

„U tim su poslovima bili ogromni zaostaci, a Županija i gradovi su to u nekoliko godina riješili u potpunosti, s istim brojem ljudi, samo što je nama to bio prioritet. Dakle, može se, kad se hoće. To je stvar politike i ako politika ima volje, naći će se i način. U Istri postoji potpuni konsenzus svih političkih opcija i svi zajedno želimo zaštiti naš prostor“, zaključio je župan Istarske županije Boris Miletić najavivši da će se i dalje na sav glas zalagati za zaštitu istarskog prostora, našeg najvrjednijeg resursa. 

Izvor Istarska županija – Kabinet župana

VAŽAN DAN ZA POREŠTINU: Stigla vatrogasna platforma za gašenje požara i spašavanje ljudskih života s velikih visina

mup policija marihuana droga

POREČ: Uhvaćena dilerica