in

Nakon “SHOWA” na porečkom Vijeću reagirao i Zoran Rabar: Iako se Zennaro nije pridržavao pravila omogućeno mu je snimanje”

Predsjednik Rabar i vijećnik Zennaro

Nakon incidenta na Gradskom vijeću Poreča, održanom u ponedjeljak navečer, medijima se obratio i predsjednik Vijeća Zoran Rabar čije reagiranje prenosimo u cijelosti:

“Ovim putem, kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Poreča, želim reagirati na događanja koja su se dogodila 09. kolovoza 2021, na sjednici Gradskog vijeća vezano za temu snimanja sjednica gradskih vijeća i neovlaštenog unošenja snimateljske opreme. Htio bih još jednom napomenuti i istaknuti da se od srpnja 2018. godine, po Poslovniku, snimaju sve sjednice vijeća. Čim je pokazan interes za snimanje vijeća, to smo i omogućili. Također, kao što je ranije više puta najavljeno, u planu je rekonstrukcija Gradske vijećnice kojom će biti obuhvaćeno i postavljanje suvremene visoko kvalitetne opreme koja će biti integrirana u sam interijer. Nažalost zbog pandemije uređenje vijećnice koje je bilo planirano za 2020. privremeno je odgođeno.
Osim službene snimke sjednica, koju omogućava sam Grad, mogućnost snimanja imaju i svi predstavnici medija koji od gradskih službenika zaduženih za rad gradskog vijeća zatraže mogućnost snimanja sjednica minimalno 30 minuta prije početka vijeća.
Ja sam također vijećnik, ne i službenik Grada, tako da je zahtjev upućen na krivu adresu. Uostalom, svi mediji koji se najave i dogovore mogu slobodno postaviti opremu za snimanje.
Iako se vijećnik Maurizio Zennaro nije pridržavao dobro poznatih uputa i pravila sukladno Poslovniku o radu Gradskog vijeća, omogućeno mu je da kamera ostane u prostoriji vijećnice.”

Podsjetimo, zbog nemilog je događaja gradonačelnik Loris Peršurić prije početka sjednice u ponedjeljak pozvao policiju jer je “uhvatio” Zennara kako s jo jednom osobom postavlja uređaj za snimanje u gradskoj vijećnici. Policije je zaista došla ali naposljetku nije utvrdila elemente prekršaja i kaznenog djela.

Evo što je gradonačelnik, među ostalim, objavio na svojoj Facebook stranici:

“Sat vremena prije 3. sjednice Gradskog vijeća u Velikoj vijećnici sasvim slučajno naletio sam na dvije osobe koje su neovlašteno unijele opremu za snimanje i neovlašteno rukovale gradskom opremom u prostorijama Grada. Jedna od osoba je vijećnik Zennaro koji je, pa slobodno mogu reći, osobi na porti uskratio punu informaciju, rekavši da nosi neki uređaj. O događaju je izvještena policija, koja je izašla na teren te će poduzeti daljnje korake.

U ovoj zgradi nalaze se spisi i dokumenti o socijalnim slučajevima, Sigurnoj kući, upisa djece u vrtiće i još puno puno drugih dokumenata. Neću dozvoliti da bilo tko neovlašteno ulazi u ovaj prostor, koristi uređaje pa možda potencijalno i kopa po tuđim, privatnim stvarima. “

I vijećnik Zennaro je potom na Facebook stranici svoje nezavisne liste objavio svoj osvrt na taj događaj, najavivši moguću tužbu za klevetu protiv gradonačelnika.

“Smatram da je govor gradonačelnika Lorisa Peršurića, na samom otvaranju 3. sjednice Gradskoga vijeća imao jasan cilj, a to je difamacija mene kao vijećnika i osobna promocija njegovog kulta i dijela. Potrebno je znati da sam snimanje sjednice vijeća organizirao nakon bezbroj apela koja sam kao vijećnik uputio gradonačelniku i predsjedniku Gradskoga vijeća i nakon ukazivanja da je kvaliteta audio i video snimke sjednica ispod svake prihvatljive razine, no i nakon par godina od kako se sjednice snimaju, gradonačelnik nije po tom pitanju poduzeo apsolutno ništa.

Također je važno znati da sam jučerašnje snimanja organizirao ne u svojstvu gradskog vijećnika, već kao predstavnik medija, na što po Poslovniku o radu GV imaju pravo svi novinari i predstavnici medija. Naravno, za snimanje treba poštovati proceduru koja je propisana Poslovnikom i ja sam proceduru poštovao, što mogu i dokazati.

Zoranu Rabaru uputio sam mail kojim ga obavještavam da će portal iVijesti.hr, čija sam odgovorna osoba i sukladno članku 130 b Poslovnika o radu GV, snimati sjednicu. Rabaru sam poslao mail u 17.33 sati, a po Poslovniku o radu Vijeća i članku 130 b bilo je dovoljno da to učinim 30 minuta prije sjednice. Dakle učinio sam to sat vremena prije poslovničkog roka .Istina je da Zoran Rabar nije gradski dužnosnik, a po Poslovniku sam trebao obavijestiti gradskog dužnosnika, samo što u Poslovniku nije određeno koji gradski dužnosnik, stoga mi je najnormalnije bilo da o snimanju sjednice obavijestim predsjednika vijeća.

Nažalost Loris Peršurić je sinoćnjim govorom opet dokazao pomanjkanje demokratskog senzibiliteta, ali nije on kriv. Posljedica je to dugogodišnje vladavine IDS-a u našem gradu i stvaranja iluzije da su upravo članovi te stranke predodređeni da ”kormilare” našim gradom i svaki disonantni oporbeni ton mora po svaku cijenu biti utišan, pritom je dozvoljena i difamacija.

Nakon što je PU Istarska odbacila prijavu gradonačelnika kao neosnovanu još ću odlučiti hoću li protiv Peršurića pokrenuti tužbu zbog klevete.”

POREČ ima tri nova davatelja krvi

policija mup mjerenje brzine

U cijeloj Istri u četvrtak akcija kontrole brzine kretanja vozila