in

Nemet: Građani Istre trebaju imati jednaku zdravstvenu zaštitu kao drugi stanovnici Hrvatske

Foto IDS - Katarina Nemet

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet jučer je u Saboru tijekom rasprave o Godišnjem izvješću Vlade govorila o nedopustivom problemu u standardu zdravstvenih usluga žitelja sjeverozapadne Istre, kada je u pitanju skrb o hitnim i životno ugroženim pacijentima.

– Tamošnji žitelji žive s tim hendikepom velike fizičke i vremenske udaljenosti do bolničkih centara na koje imaju pravo, kako onog županijskog u Puli, tako i onog u Rijeci, iako je tom dijelu Istarske županije daleko bliža bolnica u Izoli, u slovenskom dijelu Istre. Pokrenut je i pilot projekt EMERGENCY EuroRegion tijekom 2019. godine gdje je dogovoren protokol prijevoza i pravovremenog zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadne Istre u izolsku bolnicu čime se značajno promijenio ishod njihova liječenja i smanjila potencijalna smrtnost, naglašava Nemet.

– Kako je projekt završio s 2020. godinom, Istarska županija je pokrenula inicijativu za trajnim institucionalnim sklapanjem bilateralnog sporazuma o prekograničnoj suradnji između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a identičan protokol se već primjenjuje na jugu Hrvatske i odnosi se na cijelu zemlju. Ministru zdravlja upućena je informacija o inicijativi te je bilo pokušaja razgovora i sastanaka na tu temu no do dan danas ništa se konkretno nije dogodilo, ističe zastupnica. 

Dodala je kako bolnica u Izoli pruža isti pristup svim hrvatskim, slovenskim, a i drugim stanovnicima, navodeći kao primjer da je u 2022. godini njih 77 hitnih i životno ugroženih medicinskih slučajeva s područja sjeverozapadne Istre, od kojih ie 66 strana osiguranika, uspješno zbrinuto i spašeno. Trošak zbrinjavanja hitnih slučajeva u Općoj bolnici Izola, koji iznosi 4000 do 4500 eura po pacijentu, preuzela je Istarska županija no zastupnica je potvrdila da će se tražiti povrat sredstava jer je obveza države da svim svojim građanima osigura jednako dostupnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu, što je u ovom slučaju izostalo.

Na kraju, Nemet je još jednom apelirala na premijera da iznad svih političkih ili bilo kakvih drugih interesa, razilaženja i interesa, napravi konkretne poteze i bez odgode pokaže da je Vladi u interesu zdravlje svih njezinih građana jer su žitelji Bujštine ravnopravni građani ove države. 

Izvor Ured za odnose s javnošću IDS-a

Park Food Fest - Foto TZ Novigrad

Park Food Fest: Vrhunsko gastronomsko iskustvo u Novigradu

Medalje za porečke body buildere na 25. prvenstvu Hrvatske