in

Istarski domovi zdravlja uložili 7,3 milijuna kuna u obnovu radiološke dijagnostike

Foto Istarska županija

U Istarskim domovima zdravlja – Ispostava Rovinj, ustanovi čiji je osnivač Istarska županija, danas je predstavljen projekt „Obnova radiološke dijagnostike s digitalizacijom u Istarskim domovima zdravlja“, a prisustvovali su istarski župan Boris Miletić, ravnatelj IDZ-a Ante Ivančić, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, voditeljica IDZ – Ispostava Rovinj Corinna Pellizzer Lanča i koordinator djelatnosti za radiologiju Istarskih domova zdravlja Elvis Černeka.

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Kako je uvodno naglasio ravnatelj Ivančić, Istarski domovi zdravlja su 2019. godine pokrenuli projekt modernizacije radiološke dijagnostike u sklopu kojeg su zamijenjeni stari radiološki uređaji u svim ispostavama osim Pule, gdje je temeljna radiologija organizirana u Općoj bolnici Pula. Postupak javne nabave završio je 2021. godine te su do kraja godine novi digitalni uređaji instalirani u svim ispostavama.

„Radi se o najsuvremenijim uređajima renomiranog belgijsko-njemačkog proizvođača Agfa,  kojima se napustila stara analogna tehnologija i uvela ona digitalna s naprednim softverima koji omogućuju najvišu kvalitetu akvizicije, arhiviranja i obrade slikovnog materijala“, kazao je ravnatelj.

Posebno je važno naglasiti da  su prednosti novog sustava brojne, poput neusporedivo kvalitetnije radiološke slike, mogućnosti pohranjivanja slika i njihova dostupnost na bilo kojoj lokaciji, kao i mogućnosti slanja radioloških slika i njihovo očitanje na daljinu.

Radi se o investiciji od 7,3 milijuna kuna,  što je najveća investicija u Istarskim domovima zdravlja od osnivanja 2004. godine. Od tog iznosa, 6,5 milijuna kuna financirano je kreditnim zaduženjem kod IKB Umag na rok od 10 godina, a ostalo su vlastita sredstva Istarskih domova zdravlja.

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

„Nova tehnologija je omogućila i reorganizaciju djelatnosti koja je sada organizirana kao jedinstvena djelatnost na više lokacija što je unaprijedilo funkcionalnost sustava, omogućilo bolje uvjete rada zaposlenicima  i skratilo vrijeme čekanja, tako da se danas niti u jednoj ispostavi na rendgenski pregled ne čeka duže od 7 dana“, poručio je ravnatelj Ivančić.

Župan Miletić smatra kako je projektom obnove radiološke dijagnostike s digitalizacijom učinjen jedan veliki iskorak Istarskih domova zdravlja u pružanju zdravstvene usluge građanima Istre.

„Radiološki pregledi sa sobom nose jednu dozu zračenja, a s novim uređajima postižu se znatno niže doze zračenja. Istarski domovi zdravlja parate svjetske trendove i jako mi je drago kad od struke mogu čuti da smo s novom tehnologijom u svjetskom vrhu. Dobro znamo da rana dijagnostika uvelike pospješuje samo liječenje pacijenata, a za to je naravno potrebno imati napredne tehnologije. Naravno, uz svu potrebnu opremu i aparaturu, ljudski faktor je onaj ključan, zato zahvaljujem radiolozima i radiološkim tehničarima Istarskih domova zdravlja, te im želim još uspješniji rad s novom medicinskom opremom“, naglasio je istarski župan.

Gradonačelnik Paliaga složio se da je ovim projektom značajno unaprjeđena kvaliteta zdravstvene usluge građana Rovinjštine.

„Kao gradonačelnika me veseli da i Istarska županija i Istarski domovi zdravlja ulažu značajna sredstva u unapređenje zdravstva, a samim time i života na našem području. Svi istarski gradovi, na čelu sa Županijom, prepoznali smo i važnost projekta obnove Odjela za dječju rehabilitaciju Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju “Martin Horvat” Rovinj – Rovigno“, rekao je gradonačelnik Rovinja zahvalivši se voditeljici i glavnoj sestri rovinjske Ispostave IDZ-a na odličnoj suradnji tijekom pandemije COVID-19.

Istarski domovi zdravlja vrlo su kompleksna ustanova koja ima oko 600 zaposlenih na 43 lokaliteta u kojoj se primarna, sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita pruža kroz 17 djelatnosti.

Tijekom boravka u Rovinju, župan Boris Miletić, zamjenica župana Jessica Acquavita, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i v.d. pročelnice Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel održali su radni sastanak s gradonačelnikom Rovinja Markom Paliagom i njegovim zamjenikom Davidom Modrušanom. Na sastanku bilo je govora o „Projektu prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj“; problematici bespravne gradnje na tom području; ulaganjima županijske Lučke uprave Rovinj, poput sanacije obalnog zida u Valdibori i novoj Sjevernoj komunalnoj luci San Pelagio; kao i daljnjim iskoracima Specijalne bolnice “Martin Horvat”.

Na sastanku je iznesena i inicijativa da se Festival multikulturalnosti, čiji je inicijator i organizator Istarska županija, nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških razloga, ove godine održi u Rovinju, što je podržao i gradonačelnik Paliaga. Manifestacija je planirana za 10. svibanj, u popodnevnim satima, a točna lokacija će se još definirati. Također, dan ranije Rovinj će biti domaćinom i 3. koordinacije zamjenika/ca župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

Izvor Istarska županija – Kabinet župana

Foto TZ Novigrad barke brodovi mandrač

Nemet premijeru: Istarski ribari su pred krahom i hitno trebaju europski novac

MARČANA/PULA: Održana edukacija iznajmljivača i predstavljen novi dizajn i brend South Istria limitless