in

NOVE BRIGE ZA HRVATSKI TURIZAM: Ima li Vlada plan za Brexit?

Foto: Outlook festival

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza jučer je u Saboru skrenuo pozornost na posljedice Brexita po hrvatski turizam te ponudio nekoliko opcija ublažavanja tog problema, objavio je IDS na svojim službenim stranicama.

– Još su nam uvijek svježa negativna iskustva kada su se prije nekoliko godina najavljivale vize za Ruse. Tada smo bili primorani tražiti primjerenu zamjenu, a britansko tržište je bio logičan izbor. Danas, kao da smo opet suočeni sa sličnim  izazovom.  Turoperatori, avioprijevoznici, specijalisti iz sektora turizma iz Ujedinjenog kraljevstva upozoravaju kako je neizvjesnost oko Brexita već proizvela negativne učinke, ne samo slabljenjem funte, već i time da se novac ne troši.

Klub IDS-a, PGS-a i RI-a po drugi put skreće pozornost na moguću problematiku s ciljem izbjegavanja mogućeg negativnog scenarija te predlaže nekoliko opcija ublažavanja mogućeg problema.

– Najbolja opcija bila bi brzo i efikasno izdavanje e-viza elektronskim putem, zatim mogućnost dobivanja turističke vize prilikom slijetanja na zračnim lukama u Hrvatskoj, kao i to da se na vrijeme isplanira otvaranje aktivnih viznih centara koji će moći servisirati najznačajnije emitivne destinacije iz Ujedinjenog kraljevstva prema Hrvatskoj, predložio je Sponza, istaknuvši da u Rusiji trenutno ima 18 takvih viznih centara.

– Budući da nam je Velika Britanije sedmo najvažnije tržište u Republici Hrvatskoj i da su prošle godine realizirali 4,4 milijuna noćenja, nikako ne bi bilo dobro da, ukoliko dođe do pooštravanja viznog režima, moramo u nekom drugom tražiti zamjenu za Britance, pojasnio je istarski zastupnik.

– Ima li Vlada razrađen konkretan plan s aktivnim mjerama za zaštitu ukupnih nacionalnih interesa, uključujući potencijalne probleme koji će se pojaviti i u našem turizmu, ukoliko Velika Britanija izađe iz Europske unije, zaključio je Sponza. 

"Najljepšu" dobrodošlicu posjetiteljima Poreča nudi autobusni kolodvor - pogledajte fotogaleriju

“Najljepšu” dobrodošlicu posjetiteljima Poreča nudi autobusni kolodvor – pogledajte fotogaleriju

Zbog plana davanja koncesija na plaže "Volim Pulu" u utorak prosvjeduje na Forumu

Zbog plana davanja koncesija na plaže “Volim Pulu” u utorak prosvjeduje na Forumu