in

Novogodišnja čestitka premijera Plenkovića: “Štitit ćemo hrvatske nacionalne interese i osigurati nastavak gospodarskog rasta”

Photo: Luka stanzl/PIXSELL

Čestitku premijera Andreja Plenkovića prenosimo u cijelosti:

“Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i inozemstvu, dragi sugrađani,

kao i proteklih godina, i u godini koja se završava, naša se zemlja suočavala s brojnim izazovima, u prvom redu s poremećajima na globalnom tržištu energije. U tim okolnostima, poduzeli smo sve kako bismo kao društvo, svi zajedno, prošli kroz krizu što bezbolnije, i da svakome osiguramo što bolji socijalni i gospodarski položaj. U tu smo svrhu ograničili cijene struje, plina i goriva te osnovnih namirnica, smanjili inflaciju te potaknuli brz gospodarski oporavak i rast. Zahvaljujući poduzetim mjerama, prosječna plaća porasla je ove godine 14%, dvostruko više od inflacije, što je zaštitilo kupovnu moć naših kućanstava.

Istodobno, unatoč nepovoljnim globalnim okolnostima, ostvarili smo i strateške iskorake za Hrvatsku. Uoči desete obljetnice članstva u Europskoj uniji postali smo dio Schengenskog prostora, europodručja i Europskog stabilizacijskog mehanizma, što nam pruža bolju zaštitu u krizama. Imamo stabilne financije, dosad najviši investicijski kreditni rejting, nadomak A razine, te drugi najbrži gospodarski rast u Europskoj uniji. Nakon što smo desetljećima bili gospodarstvo s tržištem u nastajanju, službeno smo postali 38. država na svijetu koja je uvrštena među naprednim gospodarstvima.

Zaštitili smo radnike i njihovo pravo na obiteljski odmor reguliranjem rada nedjeljom i osigurali da svi učenici u osnovnim školama imaju besplatan školski obrok. Donijet ćemo i prvi Zakon o hrvatskom jeziku, što je doprinos njegovanju našeg nacionalnog identiteta i kulture.

U godini pred nama osigurat ćemo nastavak snažnog gospodarskog rasta, plaća, mirovina i socijalnih naknada. Minimalnu plaću 1. siječnja podižemo za 20 posto, a u našem je mandatu udvostručena, s 414 na 840 eura bruto, čime pomažemo onima s najnižim plaćama. Novim zakonima značajno će se povećati naknade za osobe s invaliditetom. Pored toga, udvostručujemo broj djece i obitelji koje će imati pravo na dječji doplatak, a majke će za svako dijete dobiti 12 mjeseci radnog staža. Ako nas ponovno pogodi kriza, zahvaljujući postignutoj ekonomskoj snazi i fiskalnoj stabilnosti, bit ćemo opet u stanju zaštititi naša kućanstva i gospodarstvo.

U 2024. nastavit ćemo realizirati brojne infrastrukturne projekte kojima povezujemo Hrvatsku.

Udvostručili smo ulaganja u Hrvatsku vojsku, a na proljeće će nam stići prvih šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale, što će znatno podići našu sigurnost i osnažiti naš međunarodni položaj. Zahvaljujući predanom radu hrvatskih policajaca, čuvamo našu granicu i suzbijamo nezakonite migracije.

Osigurali smo sredstva i ubrzali sve procedure koje se odnose na obnovu od potresa u Zagrebu i na Banovini, kako bi svi koji su pretrpjeli štetu mogli što prije normalno živjeti u novim, obnovljenim i odsad sigurnijim domovima.

Gradimo uključivo, solidarno i tolerantno društvo, s pogledom u budućnost i ponosni na vrijednosti iz Domovinskog rata. Jačamo neovisnost institucija te borbu protiv nasilja i korupcije.

Kako bismo sutra mogli biti konkurentni i stvarati bolje plaćena radna mjesta, prioritet će nam biti ulaganje u obrazovanje, digitalizaciju, dekarbonizaciju i zelenu tranziciju, te demografsku revitalizaciju. Uz siguran smjer koji imamo već sedam godina i uz jasnu viziju što želimo postići do kraja desetljeća, želimo da djeca, mladi i obitelji u Hrvatskoj imaju perspektivnu budućnost, a naši umirovljenici dostojanstvenu starost.

Štitit ćemo hrvatske nacionalne interese daljnjim jačanjem našeg utjecaja u Europskoj uniji i graditi zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske. Poduzimamo reforme kako bi Hrvatska napredovala prema članstvu u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije države svijeta.

S vjerom i optimizmom, nastavimo zajedničkim naporima sve poduzimati kako bi Hrvatska svakim danom bila sve razvijenija.

Svakome od Vas od srca želim sve najbolje te sretnu i uspješnu novu godinu!”

Foto Društvo invalida Poreč

POREČ: Izvučene nagrade Novogodišnje lutrije Društva invalida

hitna pomoć

POREČ: Gradski čelnici obišli sve službe koje u novogodišnjoj noći brinu o našoj sigurnosti