in

Plenković o pomoći zbog poskupljenja: Mjere će biti pažljivo kalibrirane

Foto Vlada RH

HEP je puno toga uzeo na svoja leđa, struja je na tržištu deset puta skuplja nego što je bila lani

S obzirom na pitanja novinara, premijer Andrej Plenković prigodom posjeta Rijeci u petak referirao se i na prekjučerašnju izjavu na sjednici Vlade o cijeni struje. Za razliku od godišnje regulirane cijene plina, koja je fiksna od 1. travnja do 31. ožujka, u pravnom smislu nema podlogu za reguliranje cijene struje na godišnjoj razini.

Tako, naveo je, prije ruske agresije na Ukrajinu, megavatsat struje koštao je 57 eura, a danas gotovo 600 skoro eura. To znači da je ta struja za HEP deset puta skuplja no što je bila lani, a to što građani i dalje plaćaju struju kao da poskupljenja nema, to je zbog političke odluke hrvatske Vlade, pojasnio je Plenković.

HEP kao državna kompanija će puno toga morati, i već je uzeo na svoja leđa, rekao je.

Cijeli koncept Vladinog pristupa mjerama za razdoblje koje slijedi imat će tri segmenta, naveo je. 

Za kućanstva najbitnije je da kućni proračun građana bude takav da im troškovi režija ne narastu toliko da to postane neodrživo. “I to već sada činimo, u mjesecima koji su iza nas”, napomenuo je premijer Plenković.

U drugu skupinu ulaze javni i nevladin sektor, kao što su škole, vrtići, fakulteti, bolnice, općine, županije, Autonomna ženska kuća i slično.

“To nisu subjekti koji nešto proizvode, pa će iz nekog prihoda moći namiriti ili prenijeti nekom trećem, troškove rasta energenata”, kazao je predsjednik Vlade.

Treći segment je gospodarstvo, a i tu se razlikuju mikro, mali, srednji i veliki gospodarstvenici.

“Nije isto pomoći nekome tko je frizer ili postolar, ili pomoći INA-i, na primjer”, izjavio je.

Mjere će biti pažljivo kalibrirane

Stoga će, poručio je premijer Plenković, mjere će biti pažljivo kalibrirane, uzimajući u obzir enorman porast cijena energenata.

Ponovio je da je trenutna kriza vanjskog karaktera, horizontalna je, pogađa sve, neizvjestan je rok njenog trajanja, a pridonose joj i problemi s manjom proizvodnjom struje zbog suše.

Zato je upravo na Vladi da vodeći računa o tome nastavi s intervencionističkom politikom. Istaknuo je pritom da je Vlada, suprotno svojoj filozofiji o tržišnom gospodarstvu, slobodi poduzetništva i odgovornosti pojedinca, u situaciji da zbog okolnosti koje su izvan njene kontrole kontinuirano šest godina intervenira, pa će tako napraviti i sada.

To mora, dodao je, napraviti na način koji će biti dobro kalibriran.

“Netko može uzeti na leđa više, jer ima više, netko ima malo i ovako i onako, pa ćemo mu najviše pomoći socijalnim transferima. A mi svi skupa moramo ostati na nogama, vodeći računa i o HEP-u, a vodeći računa i o državnom proračunu. To je okvir, i bitno je da toga građani budu svjesni”, poručio je premijer Plenković.

Rast BDP-a u drugom kvartalu Hrvatskoj dvostruko veći od prosjeka EU-a, a na razini cijele godine bit će veći od predviđanja

Odgovarajući na pitanja novinara o ostalim aktualnim temama, izrazio je zadovoljstvo jer je rast BDP-a u drugom kvartalu od 7,7 posto, gotovo dvostruko veći od prosjeka Europske unije nije, a ocijenio je i da će rast hrvatskog BDP-a u cijeloj godini biti veći od predviđanja Vlade i međunarodnih institucija.

Kako je istaknuo predsjednik Vlade, rast BDP-a u drugom kvartalu u Hrvatskoj je drugi najviši u EU-a. Jedina zemlja s višim rastom je Slovenija, dok prosjek rasta u drugom kvartalu na razini Unije iznosi četiri posto.

“Dakle, rast u Hrvatskoj je gotovo dvostruko veći. S te strane možemo biti itekako zadovoljni”, istaknuo je Plenković.

Napomenuo je da je Vlada u procjenama rasta BDP-a, kao i inače, bila konzervativna, a rezultati naposljetku uvijek budu bolji od predviđanja.

Istaknuo je da će se to očito dogoditi i ove godine, s obzirom na fantastičnu turističku sezonu, pa će i treći kvartal također biti jako dobar.

“To znači da će rast hrvatskog BDP-a u ovoj godini biti veći ne samo što smo ga mi predvidjeli, nego i veći što su ga predvidjele međunarodne institucije, agencije i organizacije”, ustvrdio je premijer Plenković.

To će, dodao je, pomoći u rješavanju gospodarske krize s kojom su suočeni svi.

Izvor Vlada RH

Foto Općina Sveti Petar u Šumi

Sv. Petar u Šumi i ove godine sufinancira nabavu školskog pribora

Foto Running Fox Poreč

Porečki Running Fox drugi u Hrvatskoj. Ivan Diklić državni viceprvak u trailu