in

Premijer o revitalizaciji brodogradnje u Puli: Uljanik nisu samo lijepe želje – ovo je dobro rješenje za sve

Foto Vlada RH

Predsjednik Vlade Plenković jučer je s ministrima Darkom Horvatom, Olegom Butkovićem i Garijem Cappelijem obišao radove na Istarskom ipsilonu, a potom se sastao s predstavnicima pulskog brodogradilišta Uljanik, gdje je razgledao i brod u izgradnji.

Premijer i ministri u Uljaniku

Omogućen povratak brodogradnje u Pulu 

Nakon obilaska novogradnje broda  u Uljaniku i sastanka s predstavnicima brodogradilišta, predsjednik Vlade novinarima je izjavio da se posjet dogodio nakon zaključka Vlade kojom se daju jamstva brodogradilištu za dovršetak novogradnje 526, broda nazvanog Kuvajćanin prema naručitelju broda   čime se omogućuje povratak brodogradnje u Pulu i zapošljavanje ljudi u brodogradilištu. 

“Cilj je Vlade da izgradnja brodova u Puli i u drugim hrvatskim brodogradilištima ne generira gubitke, da oni budu na tržišnoj osnovi i da svi ugovori koji se potpisuju budu pripremljeni na jasan, dobar i kvalitetan način kako se ne bi ponavljale situacije iz prošlosti”, istaknuo je premijer. 

“Smatramo da proces koji smo do sada učinili sa 3. majem, ohrabruje, da stvari idu u dobrom smjeru i da ćemo, inspirirajući se tim modelom, pronaći rješenje i za Uljanik. To je poruka naše Vlade o snažnoj podršci  gospodarstvu u  Istri, Istarskoj županiji, gradu Puli, a ponajviše, zaposlenicima ovdje, čiji su predstavnici, moram priznati, imali jednu od presudnih uloga u argumentiranju stavova prigodom ključnih odluka koje smo donosili na Vladi”, kazao je Plenković.

Dodao je da je Vlada za cijelu Istru u proteklih nekoliko godina učinila jako puno.

Vlada je u koronakrizi poslodavcima za radnike dala više od 240 milijuna kuna

“Prihodi županija, gradova i općina povećali su se za oko 85 milijuna kuna u odnosu na 2017.-2019., što je 16% više prihoda. Ukupna europska sredstva koja su ugovorena u Istarskoj županiji su na razini od oko 2,2 milijarde kuna, od čega je 2,1 milijarda kuna ugovorena u mandatu naše Vlade. U vrijeme Covida-19 više od 240 milijuna kuna, Vlada je dala poslodavcima za radnike u Istarskoj županiji, kako bi se premostila kriza i kako se ne bi povećao broj nezaposlenih u Istri”, podsjetio je. 

Privrženost politici ravnomjernog regionalnog razvoja 

Plenković je kazao da mu je posebno drago što je Vlada dala snažnu, čvrstu potporu dovršetku Opće bolnice u Puli, u kvalitetnoj suradnji s ravnateljicom bolnice dr. Hrstić, kao i s predstavnicima županije s kojima se dogovarao cijeli taj projekt, uz kvalitetne izvore financiranja.

“To su samo neki od primjera, uz brojne druge aktivnosti, od prometne infrastrukture, marine, turizma, poljoprivrednog regionalnog razvoja, kulture, sjednice Vlade u Puli u rujnu 2018. godine, vrijedne više od milijardu i 500 milijuna kuna. Broj projekata koji su tamo usvojeni pokazuje da je naša Vlada bila privržena ravnomjernom regionalnom razvoju i da Istra, kao županija, što se tiče nas, treba ostati županija, upravo ovakva kakva je”, ocijenio je Plenković, dodajući da je se Vlada dokazala u pogledu decentralizacije, i one funkcionalne, spojivši urede državne uprave sa županijama i fiskalne, s 15% više prihoda, nacionalnih i europskih projekata te kvalitetno dijaloga koji je vođen sa županijama u protekle četiri godine. 

“Na tom tragu, vodit ćemo politiku ravnomjernog regionalnog razvoja i u budućnosti”, zaključio je Plenković svoju izjavu medijima. 

Savjet za INA-u dobio kvalitetnu podlogu za daljnje odluke 

Predsjednik Vlade kazao je da je sastanak s predstavnicima englesko-francuske investicijske banke Lazard, Vladinog konzultanta za otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a, bio vrlo kvalitetan, detaljan, metodološki i sadržajno jako dobar.Plenković smatra da je Savjet za INA-u od njih dobio puninu informacija i procjena o vrijednosti kompanije koje su bitne kao podloga za daljnje odluke.

“Danas sam već kazao, siguran sam da je to kazao i ministar Ćorić, nećemo i ne možemo komunicirati bilo kakve brojeve kad je riječ o procjeni, ali sigurno imamo razloga da, nakon ovog dubinskog snimanja i analize koju smo danas dobili, pričekamo i idući krug do finalnog izvješća investicijskih savjetnika i da usporedno s time, krenu razgovori s mađarskom stranom”, izjavio je.

Pojasnio je da je INA kompanija izlistana na burzi te bi svaki komentar u tom pogledu bio suvišan i pogrešan, jer se radi o podacima koji su važni za Savjet i za Vladu i tako će ih se i koristiti. 

Uljanik nisu samo lijepe želje, ovo je dobro rješenje za sve 

Upitan o slučaju Uljanika i njegovim mogućnostima, Plenković je ponovio da je ono što je Vlada donijela kao zaključak preduvjet daljnjih odluka. 

“To nisu samo lijepe želje, to su odluke koje su potpuno drugačiji izbor u odnosu na ponudu koja je bila na stolu Vlade – koja je bila preskupa, nerealna i ne bi dovela do dobroga rješenja niti za  brodogradilište, niti za ljude ovdje, a niti za Vladu”, odgovorio je. 

Odluka o Uljaniku donesena nakon temeljitih analiza Upitan je li njegov današnji dolazak u Uljanik predizborna predstava, kao što je to kazao predsjednik IDS-a, odgovorio je da je predizborna predstava održana jučer, a da se ovaj posjet Istri i brodogradilištu događa nakon niza pozitivnih odluka Vlade za Istarsku županiju.

“Velika je razlika između rada i predstava kakve su se dogodile jučer”, kazao je. Na pitanje je li Vlada odluku o Uljaniku mogla donijeti i ranije, a ne nakon dvije godine i osobnih drama radnika, Plenković je odgovorio da ranija situacija nije mogla biti uzeta kao odluka jer bi bila pogrešna i s aspekta Vlade i aspekta brodogradilišta. 

“Ova je odluka sada donesena nakon temeljitog rada, brojnih planova koji su podastrijeti Vladi, najprije Ministarstvu gospodarstva, a potom i drugim ministarstvima od strane stečajnih upravitelja”, ustvrdio je Plenković i odluku ocijenio dobrom. Upitan hoće li Jadranbrod i dalje kontrolirati hrvatsku brodogradnju kao što je radio do sada, kazao je da će nadzor biti puno detaljniji i kvalitetniji.

Cijeli nadzor toga procesa mora biti na bazi onoga što radimo danas u 3. maju: redovita izvješća, kao i onoga što se radi prema Brodosplitu i Brodotrogiru. U konačnici, sve odluke u vezi Uljanika donesene su nakon temeljitih, stručnih analiza i konzultacija koje smo dobili od Jadranbroda”, napomenuo je Plenković. 

“Postoje tri ključne točke – najprije je bio zaključak Vlade prošloga tjedna kao preduvjet bilo koje daljnje aktivnosti, sljedeća je  imenovanje Uprave, a nakon toga, procesiranje zahtjeva za jamstvo”, dodatno je objasnio predsjednik Vlade. 

Što se tiče jamstava za izgradnju polarnih kruzera u 3. maju, predsjednik Vlade otkrio je da se radi o jednoj od odluka koja se trenutno razmatra u okviru koordinacija na razini Vlade te će na sjednicu Vlade doći čim bude spremna. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što se i u teškim uvjetima u kakvima je bio Uljanik dovršen najmoderniji, suvremeni polarni kruzer sa tehničkim karakteristikama koje su, globalno gledajući, “state of the art”. 

“To je izrazito ohrabrujuće i na ponos svih koji su pridonijeli da se takav brod u pulskom brodogradilištu izgradi”, kazao je i dodao da je, ukoliko cijeli aranžman sa 3. majem i Grupom Scenic zaživi na način koji bi podrazumijevao gradnju i drugih Eclipsea, siguran da na jedan svrhovit i inteligentan način možemo povezati rad i u okviru 3. maja i u okviru Uljanika. 

Idemo po novo povjerenje hrvatskih birača 

Na pitanje o inicijativi platforme “Možemo” da se odgodi ljetna saborska stanka, predsjednik Vlade kazao je da ne zna što ta platforma govori. 

“Ono što znam je da idemo po novo povjerenje hrvatskih birača. Smatramo da imamo postignuća, odličan i realističan program, s vrlo jasnom vizijom transformacije niza aspekata u hrvatskome društvu i gospodarstvu. Pokazali smo kako voditi Hrvatsku i u krizi, obranili smo zdravlje, obranili radna mjesta, osigurali sigurnu budućnost zahvaljujući našem utjecaju i razgovorima s Europskom komisijom. Hrvatska će u idućih sedam godina imati na raspolaganju skoro 22 milijarde eura, praktički cijeli jednogodišnji proračun u odnosu na idućih sedam godina. To je velika investicijska poluga koja omogućuje da prebrodimo ovu situaciju, krizu bez presedana u zadnjih sto godina koja je zahvatila Hrvatsku i svijet”, ocijenio je premijer. 

“Što se tiče situacije nakon izbora, mi smo, naravno, spremni. Čim rezultati budu službeni, naravno, vjerujući da ćemo dobiti novo povjerenje hrvatskih birača za još jedan mandat formirat ćemo vlast, Vladu i raditi u službi hrvatskih ljudi. 

Vlada će iznaći sredstva za obnovu Zagreba, u proces će biti uključeni svi 

“Što se tiče Zakona o obnovi grada Zagreba, važno je razgrnuti tu lažnu tezu o nužnosti donošenja bilo kakvog zakona prebrzo. Grad u kojem je oštećeno 25.000 zgrada, s procjenom od 11,5 milijardi eura, neće se obnoviti u dva dana, u tri dana, obnavljat će se deset godina i Vlada koja će voditi Hrvatsku, a to će biti naša Vlada, iznaći će sredstva za obnovu Zagreba tako da će u taj proces biti uključeni svi, i građevinari i arhitekti i urbanisti, i pravnici i povjesničari umjetnosti, tehničari, strojari, dimnjačari, a neće to sigurno raditi neka politička opcija koja nije dala ništa, niti doprinosa za fond grada Zagreba za obnovu, za razliku, recimo od HDZ-a, koji je uplatio milijun i sto tisuća kuna, plus Vlada, dakle svi dužnosnici su se odrekli plaće, plus saborski zastupnici. Dakle, nisam primijetio da je bilo koja druga politička opcija niti blizu dala sredstava kao što je dao HDZ. Kada to naprave, onda možemo razgovarati”, odgovorio je. 

Poziv na sučeljavanje 

O komentaru predsjednika SDP-a Bernardića koji je za program HDZ-a kazao da je to “desna ruka na srcu, lijeva u džep”, Plenković je kazao da je desna ruka na srcu sigurno te da je on pristao na sučeljavanje na HTV-u 16. lipnja te poziva Bernardića da dođe kako bi hrvatska javnost vidjela što to on nudi Hrvatskoj, a što nudi Plenković kao predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a i kako bi se razobličile sve tanke i šuplje floskule  priče koje Bernardić i njegova ekipa pušta u eter, ne samo u kampanji nego i u zadnje četiri godine. 

“Netko tko je Agrokor htio rješavati sa vrećicom kupusa, siguran sam, nije netko tko može voditi Hrvatsku u ovako zahtjevnim okolnostima iduće četiri godine”, rekao je.Plenković je najavio i da će u Hodu za život zasigurno sudjelovati netko iz stranke, dok će on tada biti u kampanji. 

Novinare je zanimao i stav predsjednika Vlade o mogućnosti izmjene zakona o donacijama strankama, kako bi podaci bili objavljeni ranije, prije samih izbora. Premijer je kazao kako po postojećem zakonu o financiranju kao i svim kontrolama i nalazima revizije, HDZ, otkad sam ja predsjednik, a to je pune četiri godine ima sva revizijska izvješća bez ikakvih primjedbi i preporuka ili upitnih detalja. 

“Što se nas tiče, potpuna transparentnost financiranja stranaka je nešto što mi već radimo, pa ne vidim što bismo tu dodatno mogli učiniti”, rekao je premijer.

Izvor: Vlada RH

CRO KARTICAMA moći će se plaćati privatni smještaj, turističke agencije te charter tvrtke

POLICIJA PODNIJELA PRIJAVE: Širili lažne vijesti o koroni, kazna i za VRSARANKU koja je “glumila” liječnicu u pulskoj bolnici…