in

POLICIJA PODNIJELA PRIJAVE: Širili lažne vijesti o koroni, kazna i za VRSARANKU koja je “glumila” liječnicu u pulskoj bolnici…

Policija je podnijela do kraja svibnja 32 optužna prijedloga općinskim sudovima zbog počinjenja prekršaja izmišljanja ili širenja lažnih vijesti vezanih uz bolest COVID-19, piše Novi list.

Iako su još u travnju pojedini članovi Nacionalnog stožera pozivali da se ljude koji uznemiruju javnost objavama na društvenim mrežama gdje rade zaražene osobe ili kad nastupa karantena kazneno goni, Hrvatska nema kazneno djelo širenja lažnih vijesti, pa je policiji ostalo da se drži Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, starog zakona još iz vremena bivše Jugoslavije, čija prva verzija datira još iz 1977. godine koji dosad nije doživio značajnije promjene. 

Prema tom zakonu propisano je da će se onaj “tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana kaznit za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana”. Dakle, 32 osobe koje su širile lažne vijesti o koronavirusu i po mišljenju policije tako uznemirili javnost mogli bi platiti kaznu do najviše osamstotinjak kuna ili provesti u zatvoru do mjesec dana.

Takva kazna prijeti, primjerice građaninu koji je u vrijeme kad je stožer pooštravao mjere, objavio da će u Zagrebu biti proglašena potpuna karantena, pa je pozivao građane i da kupe zalihe hrane, jer će se po uzoru na pojedine gradove u Italiji ili Španjolskoj u trgovine moći jednom tjedno i to u određeno vrijeme.

Bilo je na društvenim mrežama i objava o prepunim bolnicama u Hrvatskoj, o čemu vlasti šute.

Javnosti je poznat i slučaj iz Vrsara gdje je “prave” vijesti o koroni objavljivala žena koja se predstavljala kao liječnica, a na kraju se pokazalo da je osim vijesti lažno i njezino predstavljanje jer nije liječnica.

Cijeli članak pročitajte na portalu Novog lista.

Premijer o revitalizaciji brodogradnje u Puli: Uljanik nisu samo lijepe želje – ovo je dobro rješenje za sve

FUNTANA/POREČ: Rocco Žiković i Donato Bernobić potpisali nove ugovore s Istrom 1961