in

Premijer Plenković na gradilištu Ipsilona – Prva dionica Pazin-Cerovlje bit će u pogonu od kolovoza

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Istri, gdje je najprije u pratnji ministara Olega Butkovića, Garija Capellija i Darka Horvata obišao gradilište na Istarskom ipsilonu na čvoru Ivoli, nakon čega se zaputio u Pulu, u Uljanik gdje se sastao s predstavnicima brodogradilišta Uljanik. Nakon toga plan je bio obići brod u izgradnji Uljanik 526.

Istarski ipsilon prvi je projekt gradnje cestovne infrastrukture prema modelu javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj u koji je od početka projekta uloženo 800 milijuna eura. Ova cestovna mreža predstavlja žilu kucavicu Istarskog poluotoka kojom godišnje prometuje preko 10 milijuna vozila.

Uz postojećih 100 km punog profila autoceste, krajem 2018. nastavljena je izgradnja punog profila Istarskog ipsilona na dionici Pazin-tunel Učka. Procijenjena vrijednost investicije ove dionice, koju nazivamo fazom 2B1, iznosi oko milijardu i 237,5 milijuna kuna.

Cjelokupni radovi trajat će 3 godine, a  prva dionica Pazin-Cerovlje dužine 12 km, ukoliko meteo uvjeti budu dobri, trebala bi biti dovršena i puštena u promet u prvoj polovici kolovoza 2020. godine.

Dionica koja je upravo u izgradnji, od Pazina do tunela Učka dužine 28 km, predstavlja dopunu na puni profil Istarskog ipsilona te je veliki izazov za izvođače radova obzirom da uključuje izgradnju čak 31 objekta (nadvožnjaka i vijadukta) te potpuno novo odmorište, priopćeno je iz Bina-Istre.

Kako bi se pratila projektna  dinamika te ispoštovali rokovi izgradnje, ekipe na gradilištu osiguravaju intenzivan tempo rada u dvije smjene a unatoč vrlo intenzivnim aktivnostima uz postojeću trasu, tijekom cijelog perioda izgradnje istočnog kraka Ipsilona osigurana je protočnost uz što manje remećenje prometa.

Pored važnosti s aspekta sigurnosti prometa, koji se dobiva punim profilom autoceste, izgradnja ove dionice predstavlja i značajan impuls ulaganja u gospodarstvo. Na gradilištu brojimo više od 700 radnika i gotovo 200 strojeva a aktivnosti, kao i broj ljudi, povećavaju se iz dana u dan.

Ministar prometa, Oleg Butković istaknuo je: „Radovi na Istarskom ipsilonu su zaista u punom jeku. Danas smo se uvjerili da će poddionica Pazin-Cerovlje dužini od 12 km biti dovršena do kraja srpnja, odnosno najkasnije početkom kolovoza. Ovaj projekt je zaista važan za Istru i za njeno kvalitetno cestovno povezivanje s ostatkom zemlje. Osim toga, uskoro očekujemo pozitivan odgovor Europske komisije kako bi krenuli i s izgradnjom druge cijevi tunela Učka kako bi, puni profil tunela zajedno s odmorištem Kvarner, otvorili do turističke sezone 2024. godine.“

POREČ: Prva besplatna edukacija Poduzetničke akademije za žene

ISTRAMET: Potpićan prekrio led, štete od tuče i na Barbanštini, pijavice na Kvarneru