in

Premijer: Vladine mjere primjerene krizi. Svi moramo dati svoj doprinos

Premijer - Foto Vlada RH

Premijer Andrej Plenković rekao je kako su mjere za suzbijanje energetske krize snažne, sveobuhvatne i pravedne i da je taj potez Vlade primjeren i adekvatan krizi koja je nastupala.

Tijekom boravka u Krapinsko-zagorskoj županiji, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije. Upitan jesu li s Vladinim mjerama zadovoljni u Krapini, predsjednik Vlade je ponovio kako su mjere za suzbijanje energetske krize snažne, sveobuhvatne i pravedne. Smatra kako će one  pokriti zabrinutosti ogromnoga dijela hrvatskih građana, gospodarstva i javnih institucija.

“Mislim da je sigurno zadovoljstvo, evo i ovdje u Krapini, kada znaju da neće biti rasta cijena struje tijekom zimskih mjeseci, da će normalno funkcionirati vrtići, škole, javne, obrazovne i zdravstvene ustanove te bolnice i da je taj potez Vlade primjeren i adekvatan krizi koja je nastupala”, kazao je Plenković.  

Izrazio je uvjerenje da je paket mjera “pogodio” sve ono što se očekivalo.

“Velika većina onih koji su realni i koji su dobro sagledali što smo jučer donijeli za korist građana u ovoj krizi razumije da smo napravili važan, odvažan, pravovremen korak”, poručio je premijer.

Upitan o kritikama oporbe, Plenković smatra da u supstanci nemaju što prigovoriti s obzirom na toliko kvalitetan sadržaj Vladinog paketa mjera te da im preostaje jedino politiziranje.

Naglasio je da je paket mjera napravljen u konzultacijama ne samo s članovima parlamentarne većine, nego i sa socijalnim partnerima – sindikatima, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom poljoprivrednom komorom, trgovačkim lancima te proizvođačima ključnih prehrambenih proizvoda, a ranije s različitom sektorima u poljoprivredi te ribarima.

Što se tiče najavljenog poreza na ekstra dobit, predsjednik Vlade je najavio da će biti pažljivo kalibriran te će se donijeti do kraja godine, a primjenjivat će se kada završi cijela ova godina “jer se on odnosi, kazao je Plenković, na godišnju razinu posebne dobiti u vrijeme energetske krize. Najavio je da će se zvati posebni porez na dobit.

Na pitanje hoće li vlada u donošenju tog zakona iščekivati neke signale iz Bruxellesa, Plenković je rekao da su mjere naše odnosno nacionalne.

Intervencionistička politika u krizama se pokazala uspješnom

Naglasio je da je tako veliki paket mjera malo drugih zemalja donijelo.

“Mi smo prošli nekoliko kriza i intervencionistička politika u krizama se pokazala uvijek uspješna i čak je svojevrsni zaštitni znak naše Vlade kada je riječ o zaštiti standarda građana i pomoći hrvatskim poduzetnicima”, rekao je.

Na novinarski upit je li se oko mjera razgovaralo s trgovcima budući je dobar dio njih iskazao nezadovoljstvo, Plenković je ponovio da su obavljene konzultacije s njima i da očekuje najavljeno smanjenje cijena tih proizvoda jer, naglasio je, radi se o desetak, a ne cijeloj paleti proizvoda.

“Svi će ostati na nogama, a građanima će biti dobro”, poručio je premijer, ponovno naglasivši da svatko u ovakvoj krizi mora dati svoj doprinos.

“Ako Vlada svojom aktivnošću toliko subvencionira cijene energenata da svi mogu nastaviti normalno živjeti i funkcionirati i normalno poslovati, onda je u redu da u takvim okolnostima i oni koji su na tržištu daju svoj doprinos ovom kontekstu za premoštenje krize za koju nije kriva niti Vlada, niti oni, niti građani i zato svi moramo dati doprinos”, poručio je premijer.

Izvor Vlada RH

Porečan Marino Križmanić (desno) i Zagrepčani Luka Gašpar i Filip Matijašić

Boćari Istre Poreč upisali novu pobjedu na polufinalnom turniru regionalne lige

Zašto Istramet više nije na Fejsu? Donosimo razloge