in

Prijedlog proračuna Istarske županije za 2019. iznosi 1,42 milijarde kuna

Na danas održanoj sjednici Skupštine Istarske županije u Pazinu predstavljen je proračun za 2019. godinu koji je predložen u visini od 1,424 milijarde kuna. Od tog iznosa dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 307,35 milijuna kuna ili 21,6 posto, a dio namijenjen korisnicima 1,117 milijardi kuna, odnosno 78,4 posto. Članovi Skupštine mogu amandmane na proračun podnijeti do 30. studenog, dok je usvajanje konačnog budžeta predviđeno za iduću sjednicu, odnosno za 17. prosinca.

-Proračun za 2019. godinu u prvom je redu orijentiran na nastavak velikih višegodišnjih investicija, kao i na početak novih projekata usmjerenih na povećanje društvenog standarda i općenito boljitka života na Poluotoku, naglasio je istarski župan Valter Flego, dodavši kako udio razvojnih programa iznosi 35,4%, odnosno 504,7 milijuna kuna.  

Govoreći o projektima u idućoj godini župan se osvrnuo na one najznačajnije, poput izgradnje Medicinske škole u Puli, velikih ulaganja u školsku infrastrukturu diljem Istre, dogradnje i opremanja Doma za starije osobe Raša, uređenja depandanse Doma Alfredo Štiglić u Puli, dovršetka izgradnje nove Opće bolnice Pula, kao i dovršetka Doma za starije osobe Domenico Pergolis u Rovinju. Također, dogodine se nastavlja s projektom izgradnje Sustava navodnjavanja Červat Porat-Bašarinka, kao i brojnim europskim projektima.

Novina je Program mjera za osiguravanje potrebnih resursa u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Istarska županija, a temeljem kojeg se planira 200 tisuća kuna uložiti u subvencioniranje kamata po stambenim kreditima liječnicima.

-Uz izgradnju nove Opće bolnice naša je želja privući i kvalitetne medicinske kadrove kako bi našim građanima omogućili najbolju moguću zdravstvenu zaštitu, poručio je istarski župan i nastavio:

„Iako najveći dio sredstava usmjeravamo u zdravstvo i obrazovanje, nastavljamo i s mjerama poticaja za istarsko gospodarstvo, te se u 2019. godini povećavaju sredstva za kreditiranja poduzetnika. Također, kao i ranijih godina nastavljamo s racionalizacijom poslovanja županijske uprave. Naime, provodi se reorganizacija upravnih tijela na način da se Služba za javnu nabavu pripaja Upravnom odjelu za proračun i financije, kao Odsjek za javnu nabavu, čime očekujemo uštedu od 250 tisuća kuna na godišnjoj razini.“

Na početku ove, 17. sjednice Skupštine župan se osvrnuo na nekoliko aktualnih tema. Jedna od njih je brodogradilište Uljanik, u kojem je 2. studenog izvršena primopredaja dužnosti nove Uprave. Župan Flego, stoga, ovaj tjedan očekuje poziv ministra gospodarstva Darka Horvata na sastanak s novom Upravom, koja bi tom prilikom trebala predstaviti novi program restrukturiranja.

Župan se osvrnuo i na sastanak koji je održao sa svim gradonačelnicima i načelnicima na čijem području žive radnici Uljanika te je dogovoreno da se zajedničkim sredstvima osiguraju bonovi za prehrambene namirnice u iznosu od 300 kuna. Županija će participirati sa 100 kuna po bonu, za što će se iz proračunskih zaliha osigurati oko 220 tisuća kuna.

Govoreći o izgradnji nove Opće bolnice u Puli, župan je izvijestio kako je Vlada RH donijela izmjenu odluke o davanju državnog jamstva u korist HBOR-ovog kredita u visini od 300 milijuna kuna. Podsjetio je kako je suglasnost države bila potrebna, jer su s bankama dogovoreni značajno povoljniji uvjeti kreditiranja.

Aktualna tema je i prošlotjedni početak radova na izgradnji Istarskog ipsilona, na dionici Rogovići – tunel Učka. Župan je izrazio veliko zadovoljstvo početkom radova, međutim smatra kako tu ne treba stati. Naime, u budućnosti se očekuje spajanje Ipsilona s Matuljima, probijanje druge cijevi tunela Učke, kao i dupliranje vijadukta Mirna i Limska draga, piše u priopćenju pristiglom iz Kabineta župana.

Foto: Nacional.hr

Obnovljeno porečko taksi stajalište

Silvestrovo: Crvena jabuka u Puli, Lidija Bačić u Umagu i Zdravko Čolić u Poreču