in

SDP POREČ O POSKUPLJENJU USLUGE ODVOZA SMEĆA – Cijene mogu i moraju biti niže, pogotovo za samce i umirovljenike

Foto: Novi kontejneri na javnim površinama/Poreč/Tanja Kocijančić
Goran Gašparac i Rodoljub Kosić

Nakon što je 1. rujna prošle godine na snagu stupio novi cjenik odvoza komunalnog otpada koji je građanima tu uslugu poskupio za 300 posto, pa i više, o toj su temi ponovno govorili porečki SDP-ovci na ovotjednoj konferenciji za medije na kojoj su ustvrdili da cijene mogu i moraju biti niže.

Predsjednik SDP-a Poreč Rodoljub Kosić rekao je da cjelokupan cjenik usluge zbrinjavanja otpada treba revidirati, kao i raspored odvoza, te da bi, pritom, trebalo ozbiljno razmisliti o utjecaju broja članova domaćinstava na cijenu usluge. Porečkoj komunalnoj firmi Usluga poručio je da treba ispuniti sve preduvjete za primjenu novog cjenika i da građanima uvaži prigovore za neispunjavanje tih uvjeta.

Kosić je svojim sugrađanima dao savjete: „Intenzivno tražite posude za selektiranje korisnog otpada, maksimalno selektirajte sav korisni otpad i inzistirajte na čipiranju kanti jer ćete samo na taj način racionalno iskoristiti uslugu odvoz smeća.“

Podsjetio je kako je Hrvatska od EU dobila obvezu selektivno zbrinjavati otpad, što je uzrokovalo veliki skok cijena ove komunalne usluge.

-Kad je SDP lani govorio da će cijene porasti za 300 i više posto, nisu nam vjerovali i prezirali su nas, ali građani su tako uvećane račune za smeće na kraju ipak dobili. Usluga je počela naplaćivati po novom cjeniku prije stvaranja svih ostalih preduvjeta za naplatu te usluge, a neki od tih uvjeta nisu ni danas ispunjeni, iako je prošlo pet mjeseci od stupanja na snagu novog cjenika, rekao je čelnik SDP-a. Dodao je da je SDP, znajući da će do poskupljenja doći, lani zbog toga tražio javnu raspravu na Gradskom vijeću, ali vladajući IDS nije želio staviti tu točku na dnevni red.

-Odbili su, jer su znali da bi oporbi na brojna pitanja morali dati iscrpna obrazloženja. Gradonačelnik je dao suglasnost na novi cjenik na prijedlog direktora Usluge, što je i Nadzorni odbor Usluge prihvatio. Sve bi to bilo dobro kada članstvo u NO-u ne bi bilo rezervirano samo za one koji imaju člansku iskaznicu IDS-a. NO je sterilan, bez ijednog članova oporbe, a jedini kompetentan u tom tijelu je pročelnik za komunalne djelatnosti, kazao je Kosić.

Nastavio je rekavši da je bitno smanjen i broj odvoza, kao i izbor volumena spremnika. Tražili su pritom da se volumeni kontejnera smanje za umirovljenike i samce, ali sve je glatko odbijeno.

-Dok na računima za vodu i struju fiksni dio iznosi do 25 posto, kod smeća je fiksni dio u odnosu na varijabilni zastupljen više od 50 posto. Grad Poreč mora bitno smanjiti fiksni dio cijene u odnosu na varijabilni, jer je i nivo usluge smanjen. Uočili smo pritom i nelogičnosti u odvozu smeća na Poreštini – kako mogu Funtana, Vrsar, Tar i Vabriga imati planiran veći broj odvoza u odnosu na naselja Finida, Bolnica, Novo naselje i Kukci? To su neki čudni kriteriji, ustvrdio je Kosić.

Vijećnik SDP-a Goran Gašparac rekao je da cijena za odvoz smeća može biti niža tako da se samcima i dvočlanim obiteljima ponudi manji spremnik, primjerice od 30 litara (ne od 60 litara) čime bi im se sadašnja (nova) cijena prepolovila!

-Tročlanim i četveročlanim obiteljima treba ponuditi spremnik od 60, a ne 120 litara koji su im preporučili u Uslugi. I na taj način bi se sadašnja (nova) cijena mogla prepoloviti, smatra vijećnik.

Laburisti se pridružili Amsterdamskoj koaliciji – uvjereni da mogu postati prva politička snaga u zemlji

DEMOGRAFIJA U HRVATSKOJ: Evo koje su ključne mjere kojima gradovi i općine potiču natalitet