in

Laburisti se pridružili Amsterdamskoj koaliciji – uvjereni da mogu postati prva politička snaga u zemlji

Foto: Tportal.hr

Hrvatski laburisti – Stranka rada u nedjelju su u Sisku potpisali sporazum s Amsterdamskom koalicijom o zajedničkom izlasku na izbore za Europski parlament, objavio je Tportal.hr.

Amsterdamska je koalicija tako narasla na šest stranaka, HSS, GLAS, IDS, PGS, HSU, Laburisti, a njihovi su čelnici najavili da će joj uskoro pristupiti i stranka Demokrati te da će potporu Koaliciji dati i više regionalnih stranaka. Listu s 12 zajedničkih kandidata za Bruxelles predstavit će 23. veljače.

Aneks međustranačkog sporazuma čelnici stranaka su potpisali na svečanosti u sisačkom Starom gradu.

Predsjednik Hrvatskih laburista David Bregovac upozorio je da je ekonomsko i socijalno stanje u Hrvatskoj sve lošije, pa je nužno nešto učiniti kako bi se ostvarilo pravo građana na rad i dostojan život od vlastitog rada. Od 1990. godine do danas, kako je rekao, Hrvatska je zaposlila oko pola milijuna ljudi, a istovremeno je broj umirovljenika porastao za 600.000, pa je danas gotovo izjednačen broj zaposlenih i umirovljenika. Svi smo željeli samostalnu Hrvatsku, ali ne Hrvatsku koju su više od agresora uništili privatizacijska i pretvorbene otimačina, politička korupcija i organizirana pljačka, koja se i danas događa, rekao je. Uvjeren je da zastupnicu u Europskom parlamentu mogu nešto učiniti za Hrvatsku, a kao europarlamentarnog kandidata stranke najavio znanstvenicu Miru Morovčić.

Naši zastupnici u Bruxellesu svojim se radom moraju nametnuti Vladi, rekao je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja. Pristupanjem Laburista koaliciji ojačana je njezina lijeva opcija, koja se bori za rad i prava iz rada, rekao je. 

Član Predsjedništva Primorsko-goranskog saveza (PGS) Damir Pilepićnajavio je kako će se PGS u Koaliciji, kao jedna od najstarijih regionalnih stranaka, boriti za regionalizciju i decentralizaciju. Podatkom kako je 2016./17. godine iz Hrvatske samo u Njemačku iselilo 110.000 građana ilustrirao je neuspješnost države. Koalicija želi uspješnu državu, rekao je i uputio poziv i strankama centra da se priključe. 

“S novim članicama mi postajemo druga snaga u zemlji, što znači da dobro radimo svoj posao. Još je važniji osjećaj hrvatskih građana da naša koalicija gradi Hrvatsku budućnosti”, rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. HDZ vodi zemlju u propast i ne zaslužuje povjerenje građana, treba hitno nešto mijenjati, još uvijek ima hrabrih i odgovornih ljudi koji to mogu, rekla je i naglasila da je važno izaći na izbore. 

Boris Miletić (IDS) je izrazio ponos što Koalicija, koja je najglasnija u zastupanju građanskih prava, stalno raste. Postavio je pitanje kako definirati državu u kojoj radnici nisu plaćena za svoj rad, ili koja je po mnogim kriterijima na dnu. S ovim se stanjem ne možemo pomiriti i uvjeren sam da Hrvatsku možemo mijenjati, rekao je Miletić. 

“Sada smo druga politička snaga, a uvjeren sam da možemo postati i prva politička snaga u zemlji”, rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Rekao je kako se u Hrvatskoj ne vidi politička opcija koja bi zemlju mogla izvući iz krize i kako Amsterdamska koalicija jedina nudi odgovore. “Mi ćemo omogućiti da i nad Hrvatskom zasja sunce Zapadne Europe. Nakon europarlamentarnih, a zatim parlamentarnih i predsjedničkih izbora, u Hrvatskoj više ništa neće biti isto”, poručio je Beljak.

Na pitanje novinara očekuju li da se Amsterdamskoj koaliciji priključi i SDP, Anka Mrak Taritaš je rekla da SDP na europarlamentarnim izborima ide svojim putem, ali da su nakon toga opet mogući razgovori. Svi su dobro došli, i nove i male stranke s kojima smo spremni razgovarati, rekla je Mrak Taritaš, objavio je Tportal.hr.

Pulski zet Dalibor Matanić režirao novi spot o Rijeci kao – luci različitosti

SDP POREČ O POSKUPLJENJU USLUGE ODVOZA SMEĆA – Cijene mogu i moraju biti niže, pogotovo za samce i umirovljenike