in

SLUČAJ EKOCIDA U PAZINU: Podnijeta kaznena prijava zbog onečišćenja okoliša

Ekološka katastrofa u Pazinu

Suzana Jašić, gradska vijećnica Grada Pazina, jučer je podnijela kaznenu prijavu zbog kontinuiranog zagađivanja Pazinskog potoka i Pazinskog ponora koje se već dvije godine događa prilikom oborina kad iz pritoka Drazej u Potok istječe bijeli mulj s odlagališta inertnog otpada Lakota. Ti su događaji nedavno podigli medijsku prašinu, a katastrofalne fotografije s Lakote i zagađenog Potoka obišle su Hrvatsku. Jašić nadalje navodi da je prijavu podnijela posebno zbog dva posljednja velika incidenta koja su izazvala štete i posljedice velikih razmjera.

Vijećnica je na svom Facebook profilu objavila otvoreno pismo u kojem navodi da se prvi incident dogodio lani 31. svibnja kad se urušio tunel ispod odlagališta Lakota i otvorio krater, nakon čega su ogromne količine mulja istekle te do danas nastavile istjecati u Potok i Jamu. Sljedeći incident dogodio se nedavno, 3. veljače, kada su ogromne količine građevinskog i drugog otpada iz odlagališta Lakota zatrpale pritok Drazej, sam Potok i Jamu.

„Iako pravi opseg i posljedice ovih incidenata nisu poznate, zapravo je riječ o ekološkim katastrofama, budući da se uništava (ili se već uništio) i nepovratno mijenja eko-sustav Potoka i Pazinske jame. Za višemilijunske štete i ekološku katastrofu potrebno je utvrditi odgovornost. Prirodne pojave poput obilnijih kiša ne mogu i ne smiju biti glavni krivci za ovu katastrofu, jer priroda nije donosila stručne, političke i sve druge odluke koje su katastrofu omogućile. U ovom slučaju postoji niz upitnika, ali i sumnji o počinjenju kaznenih djela protiv okoliša i opće sigurnosti, kao i – moguće – drugih kaznenih djela.

Smatram da je “slučaj Lakota” već nakon prvog incidenta lanu u svibnju imao sve elemente za podizanje kaznene prijave po službenoj dužnosti od strane državnog odvjetništva. Također, smatram i da je Grad Pazin trebao podnijeti kaznenu prijavu u ime zaštićenih prirodnih vrijednosti koje ima na svom području, a koje su zbog navedenih događanja ozbiljno, a moguće i nepovratno, uništene.
Kako se to nije dogodilo, kaznenu prijavu podnijela sam kao građanka, u skladu s Kaznenim zakonom i Zakonom o kaznenom postupku. U slučaj je uključen niz fizičkih i pravnih osoba čiji stupanj odgovornosti tek treba istražiti pa sam prijavu podnijela protiv nepoznatog počinitelja, uz navođenje aktera.

U kaznenoj prijavi na sedam stranica detaljno sam navela informacije o zaštićenom području Potoka i Jame, opisala incidente i posljedice, opisala slijed događaja od izgradnje bujičnog tunela 2003. sve do danas, dala prijedloge za utvrđivanje činjenica o počinjenju kaznenih dijela, navela i obrazložila članke kaznenih dijela na koja se pozivam u prijavi te predložila istražne radnje. Prijavi sam priložila i memorijski stik sa snimkama stanja tijekom 2018. i 2019. godine“, piše Jašić u svojoj objavi.

Navela je i niz članaka zakona na koje se pozvala, poput ugrožavanja okoliša otpadom, uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti i staništa, promjene vodnog režima, protupravne gradnje, teškog kaznenog djela protiv okoliša i drugo. Navela je kako postoji mogućnost da je u ovom slučaju riječ i o drugim kaznenim djelima iz područja gospodarskog poslovanja, djelima protiv službene dužnosti i neprijavljivanja kaznenog djela.

-Pozivam i ostale građane i građanke da podnesu kaznenu prijavu, pisanu ili usmenu, dolaskom u Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu. Tamo su dužni zaprimiti vašu prijavu i napraviti zapisnik. Na kraju želim reći i da sam kao građanka Pazina izrazito nezadovoljna odnosom Grada Pazina prema Potoku i Jami. U posljednjih sam godinu i pol kroz Gradsko vijeće postavila niz vijećničkih pitanja o navedenim temama: četiri o Lakoti uz jedno otvoreno pismo gradonačelniku početkom lipnja; četiri o izradi Plana upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice koji se godinama izrađuje, te šest o ispuštanju fekalija u Jamu. Nažalost, ta postavljena pitanja imala su minimalan utjecaj na promjene ili saznanja o uzrocima i odgovornosti. Pitanja ću i dalje postavljati, ali ću prema potrebi i ubuduće posjećivati državno odvjetništvo jer je, primjerice, i ispuštanje fekalija u Jamu kazneno djelo. Možete mi se pridružiti, pozvala je Suzana Jašić.

Porečki biciklisti Hana Kiš, Paolo Baldaš, Diego Žužić i Ivan Bratović ostvarili zapaženi uspjeh u Novigradu

POREČ: Povijesni festival Giostra više nije u rujnu, nego od ove godine – u lipnju