in

POREČ: Povijesni festival Giostra više nije u rujnu, nego od ove godine – u lipnju

Foto: Giostra/Dražen Puniš

Nakon što se 12 godina povijesni festival Giostra održavao u rujnu, ove se godine mijenja koncept ove hvaljene manifestacije i prvi će se put održati prije glavne sezone – točnije od 21. do 23. lipnja.

-Odluka o promjeni termina Giostre donijeta je dogovorom Turističke zajednice i Grada Poreča s organizatorima Festivala. Organizatori vjeruju da će Giostra u novom terminu i dalje pružati dodatni razlog dolaska turistima te obogatiti turistički proizvod i ponudu grada u lipnju, kako bi se u potpunosti valorizirali potencijali destinacije pred glavnu turističku sezonu. Glavnina festivalskog programa odvijat će se na Peškeri, gdje će biti uređena Giostra kontrada, u kojoj će se nizom događanja predstaviti oživljena povijest baroknoga Poreča, piše u odgovoru Elena Poropat Pustijanac, zadužena za odnose s javnošću u Društvu prijatelja Giostre.

Porečki povijesni festival okuplja svake godine više od 200 kostimiranih sudionika koji posjetiteljima dočaravaju život u doba baroka, što ovaj festival čini jedinstvenim festivalom u Hrvatskoj. Središnji događaj, po kojemu je festival i dobio ime, je viteški turnir Giostra, rekonstruiran prema pravilima o viteškom nadmetanju održanom u Poreču 1745. godine.

SLUČAJ EKOCIDA U PAZINU: Podnijeta kaznena prijava zbog onečišćenja okoliša

Prijenosni šalter za upravne poslove sutra u Žminju