in

Sponza: Država je neefikasna u sprečavanju bespravne gradnje

Giovanni Sponza

Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza danas je u Saboru zatražio stanku kako bi ponovno ukazao na gorući problem bespravne gradnje u Hrvatskoj, objavio je IDS na svojim službenim stranicama.

Tom je prigodom istaknuo da je naša zemlja poželjna i prepoznatljiva turistička destinacija iz razloga što smo u odnosu na okruženje i sigurna zemlja. Činjenično stanje jest, kazao je Sponza, da je priobalje nositelj hrvatskog turizma, kako u ukupnom turističkom prometu tako i u ostvarenju prihoda.

-Ljepota naših priobalnih gradova vidljiva je u pitoresknim starogradskim jezgrama, sačuvanoj obali od apartmanizacije i betonizacije, ali i zaleđu tih mjesta. Upravo iz razloga da bi se i nadalje očuvale prirodne ljepote i okoliš po čemu smo prepoznatljivi, želim u ime Kluba IDS-a ponovno ukazati na gorući problem bespravne gradnje, rekao je Sponza.

-Niti nakon legalizacije niti nakon produženja rokova legalizacije nismo uspjeli zaustaviti bespravnu gradnju. Ona se i dalje nastavlja – i to osobito u priobalnom području, kazao je saborski zastupnik IDS-a napomenuvši da se bespravno gradi izvan granica građevinskog zemljišta, pa i na poljoprivrednom te na visoko vrijednom zemljištu.

-Rezultat navedenog je daljnje trajno uništavanje prostora, prirode i vrijedne kulture. A da stvar bude još gora imamo nevjerojatnu situaciju. Situaciju apsurda koja ima za posljedicu da se prozivaju poljoprivrednici oni koji od zemlje žive i koji zemlju obrađuju i zato jer postaju smetnja vlasnicima koji bespravno grade na poljoprivrednom zemljištu i koji svoje bespravno sagrađene objekte iznajmljuju turistima, naglasio je Sponza dodajući:

-I naša je dužnost saborskih zastupnika štititi javno i opće dobro od bespravnih graditelja. I na nama je odgovornost učiniti sve da Hrvatska i u budućnosti bude poželjna i prepoznatljiva turistička destinacija.

Obzirom da se Državna tijela nisu pokazala efikasna u sprječavanju bespravne gradnje, Sponza rješenje vidi u tome da ingerencije sankcioniranja bespravne gradnje prepuste lokalnoj zajednici.

-Problem bespravne gradnje treba rješavati promptno, na samom začetku i na mjestu gdje i nastaje.

Zaključio je konstatacijom da „ako gradovi donose prostorno plansku dokumentaciju, definiraju uvjete gradnje i izdaju građevinske dozvole, onda po logici stvari, gradovima treba omogućiti i mehanizme i alate da mogu sankcionirati bespravnu gradnju.“

Srednja strukovna škola Vinkovci

Hrvatska osvojila zlatnu medalju na natjecanju turističkih i ugostiteljskih škola u Nizozemskoj

Osnovna škola Rivarela Novigrad

Aminess Grand Azur ugostio 40 učenika novigradskih osnovnih škola