in

U Funtani se izbori za vijeća manjina neće održati. Evo zašto

Nova - stara škola - Foto Općina Funtana

Izbori za članove vijeća i predstavnike manjina po jedinicama lokalnih i regionalnih samouprava zakazani su u Hrvatskoj za 7. svibnja 2023. No, u Općini Funtana oni se ipak neće održati. Za nijednu od ukupno tri manjine koje na to imaju pravo!

Općina Funtana objavila je, naime, odluke o neodržavanju izbora članova vijeća makedonske, srpske i talijanske nacionalne manjine. Razlog je za sve isti – u zakonskom roku do 15. travnja općinsko izborno povjerenstvo nije zaprimilo niti jednu pravovaljanu listu kandidata.

No, za područje Općine Funtana ipak će se održati izbori za članove vijeća Istarske županije i to slijedećih manjina: albanske, bošnjačke, crnogorske, romske, slovenske, srpske i talijanske nacionalne manjine i za izbor predstavnika Istarske županije i to češke, mađarske, makedonske i ukrajinske nacionalne manjine.

Inače, u ostatku Hrvatske manjine će 7. svibnja između sebe birati članove koji će ih predstavljati u vijećima na županijskoj, gradskoj i općinskoj razini. To je sustav u kojem relativno mali broj građana bira veliki broj predstavnika, no Zakon o nacionalnim manjinama sve jasno propisuje. Ove izbore ne treba brkati s lokalnim ili parlamentarnim izborima gdje se predstavnici manjina biraju za mjesta u predstavničkim tijelima, već je ovo čisto manjinska stvar.

gradska uprava poreč palača

Izbori: U Poreču objavljene liste kandidata za vijeća 4 nacionalnih manjina

Ilustracija - Foto JackieLou DL za Pixabay pas mačka ljubimci životinje

TAR-VABRIGA: Besplatno kastrirajte kućne ljubimce