in

Valter Flego: Ruske vlasti čine sve kako bi zadržale Ruse u svojoj zemlji

Foto - Lokalni ured zastupnika u EP-u Valtera Flega

„Prije više od mjesec dana krenula je Putinova invazija na Ukrajinu i na europskom se tlu događa najveća humanitarna katastrofa od završetka rata na Balkanu. Istovremeno, vlasti u Rusiji provode sustavnu represiju nad Rusima koji se protive ratu. Antiratni se prosvjedi nasilno guše, a prosvjednici zatvaraju. Dodamo li tome i rigorozne sankcije Rusiji od strane EU-a i Amerike te odlazak zapadnih kompanija, jasno je zašto mnogi napuštaju tu zemlju. Odljev mozgova ruska je svakodnevnica“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego.

Flego se zato ovoga tjedna obratio Europskoj komisiji s pitanjem ima li EU plan kojim bi zaštitila ruske državljane koji bježe od Putinovog režima te ako da, na koje načine to čini, jer očigledno je da ruske vlasti čine sve kako bi zadržale Ruse u svojoj zemlji.

– Stotine tisuća Rusa preko noći su napustili svoje domove, bez ikakvog plana i programa. Želimo li njima olakšati boravak u stranim zemljama i pokazati da smo drugačiji i bolji, Europa mora shvatiti njihovu situaciju, reagirati i do neke mjere otvoriti svoja vrata. Nemojmo kažnjavati nedužne, naglasio je Flego te dodao:

– Govorimo o Rusima koji se protive ratu i opravdano strepe za svoju budućnost. Izolacija Rusije od većine svijeta, rastuća inflacija, nezaposlenost, uvelike otežana putovanja i pad životnog standarda pogađa one koji nisu krivi, a umjesto da im pomognemo, pojedine zemlje zazivaju tzv. opću zabranu viza za Ruse, što je suprotno izjavama EU lidera, koji ujedinjeno tvrde da smo u ratu s Putinom, s njegovim uskim krugom suradnika, ali ne i s ruskim narodom.

– Naravno da prioritet svake EU zemlje mora biti prihvat ukrajinskih izbjeglica, ali nemojmo zaboraviti ni neprilike koje su zadesile brojne Ruse i rusku mladež, žrtve Putinovog režima. Zamislite da živite u zemlji gdje za iznošenje vlastitog mišljenja možete biti kažnjeni s 15 godina zatvora? Biste li ostali u takvoj zemlji? Razmišljajmo o tim ljudima, zaključio je Flego.

Izvor Lokalni ured zastupnika u EP-u Valtera Flega

Ilustracija - Foto Christel Sagniez za Pixabay pas psi

Tri slučaja držanja pasa bez nadzora – Jedan ugrizao ženu za ruku, drugi napao psa na povodcu…

Wine Enogastro VIP event u Novigradu – Predstavljanje vinara, ugostitelja, radionice poznatih sommeliera…