in

VIŽINADA: Neda Šainčić Pilato kandidatkinja za donačelnicu iz redova talijanske manjine

Donedavna predsjednica Općinskog vijeća Vižinade i čelnica tamošnje Zajednice Talijana, Neda Šainčić Pilato, objavila je kandidaturu za zamjenicu načelnika iz redova talijanske manjine Općine Vizinada.

Ova odluka je nastala nakon što su joj podršku dali Skupština Zajednice Talijana, Vijeće talijanske nacionalne manjine naše Općine, mnogi žitelji te općine i pripadnici manjine, budući da se aktualni zamjenik načelnika Oliver Arman neće ponovno kandidirati.

Nastavit ću raditi za dobrobit naše nacionalne zajednice i naše Općine. Željela bih realizirati još mnogo projekata za još bolju budućnost i naglasiti da smo svi ovdje zajedno i da nastavljamo raditi za našu Visinadu. Potrudit ću se organizirati tečaj talijanskog jezika u dječjem vrtiću, provesti niz kulturnih projekata i dodatno uključiti mlade. Nadam se da ću postaviti temelje za ostvarenje još jednog svog velikog sna: otvaranje odjela u vrtiću na talijanskom jeziku”, naglasila je Neda Šainčić Pilato.

Zalaže se za razvoj i promicanje aktivnosti zajednice a posebice za uključivanje mladih. Za svoju predanost, koja je kulminirala 2014. godine otvaranjem novoobnovljenog sjedišta ZT-a, predsjednik Republike Italije Sergio Mattarella dodijelio joj je 2019. godine titulu viteza Reda zvijezde. Također je primila i zahvalnicu Općine Vižinada, te Nagradu Rudi Palisca koju dodijeljuje riječka Zajednica Talijana.

Zahvaljujući njenom zalaganju od 2003., uz podršku tadašnjeg generalnog konzula Italije u Rijeci Robertu Pietrosantu – talijanski jezik se u Osnovnoj školi u Visinadi početo učiti, najprije kao izborni predmet a zatim je uključen u redovan program.

Šainčić Pilato bila je općinska vijećnica koja je predstavljala svoje sunarodnjake, zamjenica načelnika i predsjednica Vijeća talijanske manjine u Općini Visinada. Donedavno je bila predsjednica Općinskog vijeća.

Sukladno nedavnim izmjenama Statuta Općinsko vijeće će nakon svibanjskih lokalnih izbora, tj. u novom sazivu brojati 9 članova, a zamjenik načelnika birat će se isključivo iz redova talijanske nacionalne manjine na zasebnoj listi.

MARČANA: Društvo Naša djeca osmislilo maskice a motive izrađivali mališani

FUNTANA: MLADEN GRGETA treći put u utrci za načelnika