in

Župan Miletić: Za Vilija Bassanesea Kaštijun je pitanje dnevne politike

Boris Miletić i Vili Bassanese - Foto IDS/SDP

U nastavku dostavljamo reagiranje istarskog župana Borisa Miletića na konferenciju za novinare umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea, održanu u četvrtak 26. kolovoza na kojoj je po već ustaljenoj praksi SDP-a izneseno niz netočnih informacija.

„Kao prvo, podsjećam gospodina Bassanesea da su se sve ključne odluke o Kaštijunu donosile u suradnji s SDP-om s kojim je IDS tada bio u koaliciji. Štoviše, kao tadašnji zamjenik župana, SDP-ovac Vedran Grubišić bio je dugo uključen u sam projekt, a današnji predsjednik SDP-a, gospodin Peđa Grbin bio je član NO-a Kaštijun. Dakle, g. Bassanese bi trebao prvo porazgovarati s ljudima unutar svoje stranke.

Kao drugo, gospodin Vili Bassanese posljednja je osoba u Istri koja bi trebala prozivati druge za probleme Kaštijuna. Naime, podsjetit ću kako je gospodin Bassanese od prvog dana bojkotirao taj projekt i posljednji potpisao ugovor o sufinanciranju iako je Grad Umag bio potpisnik Sporazuma o sufinanciranju te je uredno s novcima iz istog EU projekta izgradio pretovarnu stanicu. Spomenimo i to da je g. Bassanese jedini od 41 istarskog gradonačelnika i načelnika koji nije prihvatio sufinanciranje izgradnje nove Opće bolnice u Puli i to bez da ponudi Sporazum na uvid i glasanje Gradskom vijeću Grada Umaga. Toliko o interesu za zdravlje i dobrobit stanovnika Istre.

No, vratimo se na meritum stvari.

Kaštijun je građen sukladno Nacionalnoj strategiji zbrinjavanja otpada, a investitor je bio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sredstva su najvećim dijelom bila europska bespovratna sredstva (25 milijuna eura), a preostali dio sufinanciraju Fond i Istarska županija (JLS). Kredit koji se spominje, u nastupu gospodina Bassanesea, kredit je Europske investicijske banke (EIB) čiji je nositelj Ministarstvo financija Republike Hrvatske. Iako mi, kao lokalna samouprava, na taj kredit ne možemo utjecati jer je on potpuno u ingerenciji države, mi smo Ministarstvo obavijestili o potrebi reprogramiranja kredita, kao što smo to i učinili sa svim županijskim kreditima, poput onog za projekt izgradnje nove Medicinske škole u Puli za koji je u tijeku proces reprogramiranja kredita, čijim će se okončanjem ukupno uštedjeti 2,5 milijuna kuna na otplati kamate.

Kaštijun je 90 % zgotovljen projekt, a većina preostalih aktivnosti treba se odraditi izvan samog Centra, odnosno u gradovima i općinama i tu ključnu ulogu imaju gradska komunalna poduzeća. Nažalost, neki se gradovi ponašaju neodgovorno. Konkretno, fotografija s kojom raspolažemo pokazuje da je 31. srpnja 2021. godine na Kaštijun istovaren proizvodni otpad s područja grada Umaga kojem nije mjesto na Kaštijunu i koji nikako ne bi trebao biti u komunalnom otpadu.  Dakle, komunalno poduzeće 6. maj – Umag, čiji je većinski vlasnik Grad Umag na čelu s gradonačelnikom Bassaneseom, nelegalno dovozi tu vrstu otpada na Kaštijun, pri čemu krši zakon i otežava rad postrojenja.

U Upravi i Nadzornom odboru društva Kaštijun uvijek su sjedili najkompetentniji ljudi, stručni i upoznati sa svim segmentima procesa (pravnim, ekonomskim, tehnološkim). Najavljenom smjenom pristupa se Kaštijunu isključivo politikantski. Gđa Vesna Dukić je u ovom trenutku sigurno najkompetentnija osoba u Hrvatskoj kad su u pitanju Centri za gospodarenje otpadom, što će potvrditi sve njezine kolege i stručnjaci iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, s kojima je od prvog dana sudjelovala u realizaciji ovog projekta. Njezina najavljena smjena će značajno unazaditi i usporiti okončanje ovog zahtjevnog projekta.

Novi direktor Kaštijuna, kojeg dovodi nova gradska vlast u Puli, gospodin Fabio Giacometti dolazi iz ŽCGO Marišćina, iz Primorsko-goranske županije, Centra za gospodarenje otpadom koji koristi jednaku tehnologiju  kao i Kaštijun, ali koji se suočava s daleko većim problemima u radu nego Kaštijun. Kako, dakle, shvatiti ozbiljno istarski SDP na čelu s g. Bassaneseom koji Marišćinu, koja ima daleko veće probleme od Kaštijuna hvali, a Kaštijun kritizira?

Sve to upućuje samo na to da je za gospodina Basanessea pitanje Kaštijuna pitanje dnevne politike i sebičnih stranačkih prepucavanja, a ne strateško pitanje zaštite okoliša i zdravlja stanovnika naše regije.“

Izvor Kabinet istarskog župana

U subotu još 9 novih slučajeva, nastavlja rasti broj hospitaliziranih

Grožnjan/Kaštel: Svaki dan koncerti mladih umjetnika