in

POREČ: Divna Radola dobitnica Nagrade sv. Mauro

Divna Radola i Loris Peršurić - Foto Tanja Kocijančić

Dugogodišnja ravnateljica porečkog Dječjeg vrtića Radost koja se priprema za mirovinu, Divna Radola, ovogodišnja je dobitnica Nagrade sv. Mauro koja se dodjeljuje u čast blagdana gradskog zaštitnika. Nagradu je dobitniku na prigodnoj svečanosti održanoj večeras, 20. studenog, u Istarskoj sabornici uoči blagdana i velike fešte sv. Maura, uručio gradonačelnik Loris Peršurić pred mnogobrojnim uzvanicima. Nakon čestitki slavljenici gradonačelnik je rekao:

Foto Tanja Kocijančić
Uzvanici na dodjeli Nagrade sv. Maura – Foto Tanja Kocijančić

– Osobi koja je svoj cijeli poslovni život posvetila odgoju generacija i generacija naših sugrađana, nema bolje nagrade od osmijeha djece, zahvalnosti roditelja i svih suradnika. Međutim, kao netko tko je s njom blisko surađivao proteklih godina, jako sam sretan što se i ovako, kao zajednica, možemo zahvaliti Divni na njenom doprinosu. Ostavila je trag u životu gotovo svake porečke obitelji, bila je podrška, puna topline i razumijevanja, ali stručna i pouzdana, kazao je gradonačelnik.

Svečanosti su prisustvovali i nadbiskup splitsko-makarski i apostolski upravitelj porečko-pulske biskupije mons. dr. Dražen Kutleša, gradonačelnik prijateljskog grada Praga 6 Jakub Stárek s delegacijom i delegacija prijateljskog grada Poinga iz Njemačke, zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, predsjednik porečkog Gradskog vijeća Zoran Rabar, gradski vijećnici i brojni drugi gosti.

Radola se prilikom dodjele u emotivnom govoru zahvalila gradonačelniku što je upravo ona predložena za dobitnicu ove važne nagrade.

-Kad sam saznala da sam upravo ja dobitnica ove nagrade dotakle su me emocije, ali samo jedna – bila sam jako sretna, kazala je Radola, izazvavši dugotrajan pljesak svih okupljenih.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-Kada bih imala priliku još jednom u životu birati gdje ću živjeti – to bi bio upravo Poreč. Kada bih imala priliku još birati ponovno gdje ću raditi – to bi bio upravo vrtić Radost. Od svih svojih kolega i kolegica puno sam naučila, a večeras su ovdje neki s kojima sam počela raditi. Počela sam raditi s djecom, za djecu, s njihovim roditeljima i s mojim kolegama, puno sam od svih naučila i rasla s njima, a rezultat je ova vrijedna nagrada, zaključila je u svom emotivnom govoru Radola i zahvalila se na lijepo organiziranoj svečanosti, ali i svima koji su došli s njom podijeliti ovaj važan trenutak.

Foto Tanja Kocijančić
Govor Divne Radole – Foto Tanja Kocijančić

Kada je prije 41 godinu počela raditi u vrtiću u Poreču bilo je to baš u vrijeme blagdana sv. Maura, pa je ovo razdoblje u godini uvijek na to podsjeća.  

Na kraju se okupljenima obratio i nadbiskup Kutleša, čestitavši svima blagdan sv. Maura. Podsjetio je da je upravo u ovo vrijeme prvi porečki biskup bio mučen svog svojih uvjerenja.

-Večeras pozivam sve da budemo bolji ljudi, da preispitamo svoj život. Sjećanjem na mučenika sv. Maura pozivam da budemo bolji ljudi i činimo dobro drugim ljudima, kazao je Kutleša.

Nadbiskup Dražen Kutleša - Foto Tanja Kocijančić
Nadbiskup Dražen Kutleša – Foto Tanja Kocijančić

Nadbiskup je najavio svečanu misu s procesijom u čast blagdana v. Maura sutra, 21. studenog, s početkom u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici.

Kao uvod u dodjelu nagrade kustos Zavičajnog muzeja Poreštine Gaetano Benčić održao je predavanje na temu „Loron – najznačajnije nalazište keramičke proizvodnje antičke Istre“, a prigodno je, također u Sabornici, održana i izložba polaznika keramičarske radionice Zavičajnog muzeja Poreštine.

Foto Tanja Kocijančić
Gaetano Benčić – Foto Tanja Kocijančić

Dodjelu nagrade svojim su nastupom uljepšale učenice Umjetničke škole Poreč Chiara Petretti i Naja Jugovac pod mentorstvom profesorice Samante Stell.

Učenice Umjetničke škole - Foto Andi Bančić
Učenice Umjetničke škole – Foto Andi Bančić

OBRAZLOŽENJE NAGRADE:

Prema odluci o priznanjima Grada Poreča, te kriterijima i uvjetima za dodjelu Nagrade Sv. Mauro dodjeljuje se godišnje jedna nagrada fizičkim osobama koje su svojim radom u  kulturi  i drugim sferama djelovanja naše ustanove na području Grada Poreča, dale doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog kraja, a rezultati njihovog rada čine trajne kulturne vrijednosti na području grada Poreča. Nagrada je autorsko likovno djelo u vidu skulpture s likom Sv. Maura gospođe Melanije Krajine.

Povjerenstvo za dodjelu Nagrade, koje je imenovalo Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Poreč, u sastavu: Silvia Milohanić – predsjednica te članovi:  Aliče Perhat, Vesna Janko Finderle, Tomislav Milohanić, Nadia Štifanić Dobrilović, Vesna Baranašić i Darko Kadum, odlučilo je da je ovogodišnjU dobitnicu  Nagrade sv. Maura.               

Obrazloženje navodi kako je, nakon završene osnovne škole, Radola upisala smjer predškolskog odgoja pri Centru srednjoškolskog obrazovanja „Branko Semelić“ u Puli gdje je maturirala i upisala Pedagoški fakultet u Puli na kojem je diplomirala 18. rujna 1981. U Dječjem vrtiću „Radost“ koji je tada djelovao pri Osnovnoj školi „Bratstvo i jedinstvo“ Poreč zasnovala je radni odnos 23.11.1981.

Poslove i radne zadaće ravnatelja u Dječjem vrtiću „Radost“ obavlja od 1. kolovoza 1991. U svom radu stekla je dragocjeno iskustvo u radu s djecom rane i predškolske dobi kao i na radnom mjestu ravnateljice. Zajedno sa suradnicima trudi se konstantno unaprjeđivati odgojnu praksu s ciljem provedbe programa i općenito unapređivanja cjelovitog odgojno-obrazovnog procesa kroz neposredno uključivanje vezano uz projektni pristup radu. Također, posvećena je kreiranju i unapređenju primjerenog i poticajnog okruženja za učenje, potičući odgojiteljice i stručne suradnice na profesionalni razvoj uvođenjem u rad odgojiteljica-pripravnica, uvođenjem stručnih radionica za odgojiteljice i roditelje, omogućujući i prateći pedagošku praksu studenata. U području kvalitete radi na poštivanju Državnog pedagoškog standarda u cilju stvaranja boljih uvjeta rada i formiranju stručnog tima vrtića.

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, radila je na organiziranju jednodnevnih seminara za odgojiteljice i stručne suradnike Istarske županije, Državnog stručnog skupa „Vrtić kao dječja kuća“, seminara „Refleksivni praktikum“ za odgojiteljice Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije koji je organiziran nakon gostovanja izložbe „Sto jezika djece“ iz Reggio Emilie, Stručnog skupa Festival zavičajnosti 2019. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije organizirala je za djelatnike dječjih vrtića Istarske županije seminar povodom Svjetskog dana hrane. U sklopu aktivnosti Dječjeg vrtića „Radost“, vodila je radionice „Stvaranje zajednice koja uči – vrtić u skladu s dječjom prirodom“ i „Prostor kao treći odgojitelj u jaslicama“ radeći i na razvoju vlastitih kompetencija, a iste je prezentirala i na Državnom stručnom skupu „Mirisi djetinjstva“ u Splitu.

Kompetencije stečene u obavljanju svakodnevnih dužnosti primjenjuje i na mjestu dopredsjednice Društva Naša djeca Poreč, uspješno surađujući sa svim institucijama na području Grada i Istarske Županije. Kao osoba koja je svoj profesionalni život posvetila radu s brojnim generacijama građana ovoga grada i sudjelovala u njihovom odgojno-obrazovnom procesu, Poreč je njen rad prepoznao te je odlučio nagraditi Nagradom Sv. Maura.

Ante Mišura i Robert Momić arhiv - Foto Crofish PR/Manuel Paljuh

Ususret CROFISHU razgovor s Robertom Momićem, Porečanom na čelu OKIŽ-a: Bogat program sajma za sve generacije

Zbor Lavanda u Novigradu

NOVIGRAD: Rođendanski koncert zbora Lavanda uz goste iz Poreča i Kopra