in

NOVIGRAD: Rođendanski koncert zbora Lavanda uz goste iz Poreča i Kopra

Zbor Lavanda u Novigradu

U subotu je u prepunoj maloj dvorani Centra za kulturu i manifestacije u Novigradu održan godišnji koncert u povodu obilježavanja 15 godina postojanja i rada mješovitog pjevačkog zbora Lavanda. U najavi koncerta, Lorella Pocecco, predsjednica zbora prisutne je podsjetila na sam početak osnivanja, daleke 2005. godine, kada se osnovala mala vokalna skupina, pod nazivom Novigrad-Cittanova, da bi se dvije godine kasnije, odnosno 2007 godine, skupina proširila novim članovima i na taj način postala zbor. Od osnutka pa do danas, zbor Lavanda održao je preko 350 nastupa, što bi predstavljalo gotovo 30-tak nastupa godišnje. To su bili nastupi osim po Istri, širom Hrvatske, Slovenije, Italije, a bilježi se nastup i u susjednoj BiH. Tim prigodama su zborašice nastupale kako na međunarodnim natjecanjima, gdje su osvajali brojne nagrade i priznanja, tako i na koncertima te svečanim misama.

Vokalni trio iz Kopra
Vokalni trio iz Kopra

Koncert su, kao što je to uobičajeno, otvorili slavljenici, odnosno ovog puta samo članice (u odsutnosti muških članova) zbora koje su se publici pod vodstvom svog dirigenta Branislava Ostojića publici predstavili nizom renesansnih, umjetničkih te narodnim domaćim i stranim skladbama. Za sat i pol programa, koliko je trajao koncert, publici su se kao gosti predstavili vokalni trio (Cvetko, Klaudio i Emil) iz Kopra, koji su prisutnima izveli niz starih istarskih pučkih skladbi, koje su se nekad, a još uvijek i danas izveode kao širom Istre, tako i u Primorskom (istarskom) dijelu Slovenije. Potom je nastupio gitarist Duško Tešić s nekoliko instrumentalnih skladbi te duo Parentium iz Poreča (u sastavu Duško Tešić i Branislav Ostojić), koji su publici izveli nekoliko domaćih zabavnih skladbi, koje je sa njima i publika pjevala.

Svečani koncert se nastavio ponovnim nastupom zbora Lavanda, koji su se ovaj put predstavili nešto ležernijom izvedbom domaćih i stranih narodnih i zabavnih skladbi, da bi koncert završili popularnom skladbom Slušaj iz mjuzikla Jalta, Jalta, koje je publika zdušno nagrađivala velikim aplauzom.

Koncert je završio podjelom priznanja te poklona zaslužnim organizacijama te udrugama, koje su više godina surađivale te učestvovale u zajedničkim programima, uz najavu – vidimo se i druge godine uz obavezno „i k litu“.

Na slikama – zborašice nakon nastupa, vokalni trio iz Kopra

Branislav Ostojić

Foto Tanja Kocijančić

POREČ: Divna Radola dobitnica Nagrade sv. Mauro

gradska uprava palača poreč

POREČ: U utorak javno izlaganje o prijedlogu izmjena GUP-a