in

Ususret CROFISHU razgovor s Robertom Momićem, Porečanom na čelu OKIŽ-a: Bogat program sajma za sve generacije

Ante Mišura i Robert Momić arhiv - Foto Crofish PR/Manuel Paljuh

Zahvaljujući Crofishu u Poreč stiže školski jedrenjak „Kraljica mora“, ali i plovila MUP-a i MORH-a koje će građani moći razgledati na rivi tijekom subote i nedjelje. Sajam će opet imati bogat popratni program, poput gastro kutka, svakodnevnog kuhanja fiš paprikaša koji će se sva tri dana dijeliti besplatno. Neće manjkati sportskih događanja, a ponovno se u Poreč vraća i projekt „Pogled u plavo“…

Arhiv - Žatika Poreč -Foto Crofish PR/Manuel Paljuh
Arhiv – Žatika Poreč -Foto Crofish PR/Manuel Paljuh

Nakon dvije pandemijske godine u Poreč se vraća Crofish, međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportskog ribolova koji će se u sportskoj dvorani Žatika po 14. put održati od 25. do 27. studenog. Manifestacija je to važna za cijelu Istarsku županiju, ali i širu okolicu, a predstavit će izlagače koji svojim asortimanom obuhvaćaju cjelokupni sektor ribarstva, kompletnu opremu za profesionalni i sportski ribolov, ribarska plovila i nautičku opremu. Organizator je opet Obrtnička komora Istarske županije, s čijim smo predsjednikom Robertom Momićem popričali o povratku ovog značajnog događanja koji će okupiti sudionike iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Crne Gore.

Momić je odnedavno ponovno na čelu Obrtničke komore, kao i član Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore. Donedavno je bio i predsjednik Ceha ribara Istarske županije, ali na svoje je traženje odustao od te funkcije.

No, budući da je i sam poduzetnik u ribarstvu ovaj mu je sajam posebno važan. Ističe da je cilj Crofisha da se na jednom mjestu okupe i predstave svi gospodarski subjekti iz djelatnosti ribarstva, akvakulture, sportskog ribolova a sve u ozračju međunarodne i međuregionalne suradnje kao važnog činitelja u razvoju morskog ribarstva i akvakulture. Broj izlagača je značajan, dio njih će nuditi vrlo specijaliziranu opremu, poput dijelova za proizvodnju hidrauličnog i električnog vitla, naglasio je šef istarske Komore.

K tome, kao Porečanu značajno mu je i što je Poreč opet domaćin ovako velikom događaju, budući da ima svu potrebnu infrastrukturu i logistiku za organizaciju tako velike manifestacije.

Ronjenje na Crofishu/Foto Manuel Paljuh
Ronjenje na Crofishu/Foto Manuel Paljuh

Najavio je niz događanja koji će zadovoljiti sve ukuse i generacije, jer Crofish nije namijenjen samo ribarima.

-Sva tri dana u posebnom kutku dvorane opet će se odvijati atraktivan cooking show program. Kuhari će koristiti svakodnevne namirnice lokalnog uzgoja i spojiti ih sa sezonskim ribama i morskim plodovima, te ih dijeliti posjetiteljima. Naš je cilj promocija ribe i morskih plodova kao važne namirnice u svakodnevnoj prehrani, jer stalno radimo na tome da je povećamo njihovu potrošnju i to od najmanjih nogu, rekao je Momić.

Prvi put ove godine sudjelovat će PP Orahovica, slavonsko poljoprivredno poduzeće koje će sva tri dana na vanjskom dijelu kuhati fiš paprikaš i dijeliti ga besplatno. Gastro ponuda je koncipirana tako da će biti specijaliteta iz cijele Hrvatske, pa neće faliti ni morskih delicija, ni onih iz kontinentalnog dijela.

Crofish ima za cilj i valorizaciju cjelokupne pomorske kulture i baštine. Naime, Momić najavljuje ponovno dolazak brodova hrvatskih ribara i Ministarstva obrane, Ministarstva mora prometa i infrastrukture, zatim plovila MUP-a te ribarske inspekcije. Gradsku rivu, osim njih, krasit će i školski jedrenjak „Kraljica mora“ kojeg će građani također moći razgledati. Bit će to prava atrakcija, posebice za najmlađe.

Foto Crofish PR - Manuel Paljuh žatika dvorana sajam
Foto Crofish PR – Manuel Paljuh

Kako bi olakšali posjetiteljima opet će biti organiziran Crofish vlakić koji će tijekom tri dana povezivati gradsku rivu s dvoranom Žatika.

Sajam će imati i značajnu obrazovnu komponentu, pa Momić poziva i učenike da posjete Crofish. Naime, bit će prisutna Pomorska srednja škola iz Bakra koja će se predstaviti, kao i Pomorski fakultet Rijeka.

Crofish će imati i popratni sportski program.

Poreč će taj vikend biti domaćin u jedrenju klase optimist do 14 godina CROFISH Optimist koje započinje na dan otvaranja sajma u organizaciji Jedriličarskog kluba Horizont. Bogat program sportova na vodi upotpunit će i Kup CROFISH – natjecanje u udičarenju za škole ribolova na moru u organizaciji porečkog društva Zubatac i Kup CROFISH – natjecanje u ribolovu varalicom na slatkim vodama koje će se održati u Cerovlju u organizaciji ŠRD-a Pazinčica.

Svim zainteresiranim posjetiteljima osim izlagačkog dijela na raspolaganju je ronilačko edukativni projekt „Pogled u plavo“. Svatko će moći besplatno zaroniti i velikom grijanom bazenu koji će biti smješten u vanjskom šatoru i iskusiti čari ronjenja pod vodstvom stručnih voditelja i instruktora.

Naravno, za ribare će se održati specijalizirana predavanja i susreti. Od važnijih spomenuo je sjednicu Ceha ribara obrtničke komore, predstavljanje strategije ribarstva od strane ravnatelja Uprave za ribarstvo pri ministarstvu Ante Mišure, potom sastanak za grupaciju rampona za istarske ribare, te, u prezentacijskom dijelu, sudjelovanja Instituta Ruđer Bošković iz Rovinja, Instituta za oceanografiju iz Splita i predstavnika Ministarstava poljoprivrede i znanstvenih institucija Crne Gore, Italije i Slovenije.

Foto Crofish PR - Arhiv 2019. - Brod obalne straže
Foto Crofish PR – Arhiv 2019. – Brod obalne straže

Ovako bogat i sadržajan sajam ne bi bilo moguće organizirati bez velike podrške Ministarstva poljoprivrede, odnosno Vlade RH, Istarske županije i Grada Poreča, naglasio je Momić.

Budući da je ribarstvo stalno u njegovom fokusu pitali smo ga zašto se više nije kandidirao za funkciju šefa istarskog Ceha ribara i to netom prije početka Crofisha. Odgovorio je: „Nakon tri mandata na čelu Ceha ribara na gradskoj, županijskoj i državnoj razini odlučio sam se još više posvetiti radu kao predsjednik Obrtničke komore i radu u tijelima HOK-a, uvijek u cilju promocije i zaštite interesa cjelokupnog obrtništva. A more, ribarstvo, stečeno znanje i iskustvo ostaju uvijek svima na raspolaganju i kao što su jesu i bit će uvijek sastavni dio mog života“, komentirao je Robert Momić.

Informacije za posjetitelje

Dodajmo da će posjet sajmu opet biti potpuno besplatan za sve posjetitelje. Radno vrijeme je u petak od 12 do 19 sati, a u subotu i nedjelju od 10 do 19 sati.

Program izlaganja obuhvaća opremu za marikulturu i akvakulturu, lance, mreže, vreće, kaveze, robote za čišćenje mreža, plutajuće objekte (pontoni), spremnike, svježu i konzerviranu ribu, raznu opremu i ambalažu za pakiranje i transport ribe, školjke, oprema za obradu, preradu i pripremu školjkaša, ribolovna oprema za amatere i profesionalce, plovila, brodske i vanbrodske motore, ulja i maziva, proizvodnju i popravak brodske opreme, rezervne dijelove za brodove, servisiranje propelera, motora i ostale brodske opreme, izgradnja, proizvodnja i popravak brodova i čamaca od plastike, analiza i projektiranje postrojenja za uzgoj školjaka i ribogojilišta, rashladne i klimatizacijske uređaje za industrijsku i široku primjenu.

Crofish se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH i Vlade, te četiri hrvatska ministarstva.

Više informacija na www.crofish.eu

Foto Policijska uprava istarska droga novac

Kod muškarca našli razne vrste droga, novac, digitalnu vagu…

Foto Tanja Kocijančić

POREČ: Divna Radola dobitnica Nagrade sv. Mauro