in

Poreč grad s najvećim prirodnim prirastom u Istri

OŠ Finida Poreč

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o prirodnom kretanju stanovništva Republike Hrvatske u 2018. Prema njima, Poreč je grad s najvećim prirodnim prirastom u Istri s ukupno 171 rođenim djetetom, te 144 umrlih, čime je u ostvaren vitalni indeks od  čak 118. Uz Poreč, pozitivne rezultate ostvarili su još samo Novigrad i Vodnjan.

– Poreč već godinama bilježi pozitivne demografske brojke, porast broja rođene djece i useljavanje. U samo nekoliko godina broj stanovnika porastao je za 18%. Upravo zato je naš prioritet ulaganje u naše najmlađe – nakon što smo samostalno izgradili dvije nove osnovne škole za 700 učenika, otvorene su i nove jaslice u Velom Maju, u Dračevcu trenutno gradimo novi vrtić i jaslice, a do kraja godine počinje s izgradnjom i vrtić u Žbandaju, rekao je povodom objave rezultata porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Na nacionalnoj razini, u odnosu na 2017. smanjen je negativan prirodni prirast s rekordnih -4,1 na 3,9. Broj sklopljenih brakova u 2018. godini bio je 19,921, dok je pravomoćnih razvoda bilo njih 6,125. U odnosu na 2017. godinu, sklopljeno je manje brakova, a bilo je i manje razvoda.

Pozitivan prirodni prirast bio je u 58 hrvatskih gradova i općina, a negativan u njih 492 te u Gradu Zagrebu. Pet gradova i općina imalo je nulti prirast – stoji u podacima DZS-a, priopćeno je iz gradske uprave.

TAR: Na Lanterni koncert Amy Winehouse Tribute Banda i drugi ovogodišnji Beer Fest

Poreč Open Air Festival: Večeras, 19. srpnja, 3D mapping, u nedjelju predstava Istra Inspirita