in

Poreč građanima subvencionira kupnju stana

Nakon što su odluke o subvencioniranju kupovine stanova lani uručene za 16 obitelji s područja Grada Poreča, jučer je odluka o subvencioniranju kupnje stana, gradskoj novčanoj pomoći kojim im se pomaže i pruža mogućnost da nastave živjeti i raditi u svom gradu, uručena za novih 10 obitelji. Odluke je potpisao gradonačelnik Loris Peršurić i odmah su uručene korisnicima subvencija, na prigodnom primanju u foajeu Pučkog otvorenog učilišta.

– Poreč srećom nema problema s demografijom, zadnjih pet godina smo svaku godinu izgradili ili po jednu školu ili vrtić i stalno ulažemo u taj oblik potpora, međutim, to ne znači da ne bi trebali razmišljati o demografskim mjerama, prije svega o pitanju rješavanja stambenog pitanja i kupnje prve nekretnine. Među prvim smo gradovima u Hrvatskoj koji smo se odlučili na ovakav način subvencioniranja, prilikom same kupnje. Potreba je puno i na ovaj smo način najbrže i najefikasnije željeli pomoći građanima u stjecanju stana. Interesa ima, što pokazuje da je program pogođen i planirat ćemo sredstva i ubuduće, sukladno mogućnostima, da nastavimo s ovim programom., rekao je gradonačelnik okupljenima na potpisivanju. Kako je podsjetio, ovo je treći program subvencioniranja koji provode. Pritom je napomenuo kako pokušaj programa gradnje POS stanova APN-a, od prije par godina nije bio poticajan za korisnike, ali i za sam gradski proračun koji također puni od samih građana. Zato je grad krenuo u svoj model subvencioniranja, rekao je gradonačelnik.

Kako je napomenuto tijekom predaje ugovora, ova vrsta pomoći ne isključuje prijavu na državne subvencije, te kandidati, ukoliko imaju uvjete mogu ostvariti i dodatne pomoći. Podnositelji su mogli podnijeti zahtjev za subvencioniranje kupnje samo jednog stana, a površina stana čija se kupnja subvencionira ovisi o broju članova zajedničkog kućanstva.

Javni je poziv bio objavljen 2020. godine u veljači, rok za prijavu bio je produžen zbog izbijanja epidemije, a sredinom prošlog ljeta objavljene su prvo privremene liste s mogućnošću žalbe, te potom konačne liste reda prvenstva. Preuzimanjem odluke počinju teći rokovi unutar kojih korisnici imaju dužnost ispunjena Odlukama postavljenih uvjeta kako bi u konačnici ostvarili pravo na isplatu iznosa kojim se subvencionira kupnja njihovog stana.

U ovogodišnjem proračunu Grada Poreča za ovo subvencioniranje osigurano je nešto više milijun kuna, priopćeno je iz gradske uprave.

gradska uprava palača poreč

Grad Poreč sufinancira prijevoz srednjoškolcima

wine walk novigrad vino šetnja vinograd

Wine & Walk u Novigradu: Jesenska eno-gastronomska avantura s pogledom na more