in

POREČ: Nakon 60 godina u novom ruhu – Obnovljena Velika vijećnica

Foto Grad Poreč - Andi Bančić

Velika gradska vijećnica, najveća prostorija u porečkoj gradskoj palači, odnedavno ima potpuno novi izgled. Prvi put nakon 60 godina, prije nekoliko mjeseci krenulo se u potpunu obnovu gradske vijećnice koja je dobila novi izgled, ali i zadržala svoju originalnu funkciju koju je uvijek imala. Naime, osnovni motiv za obnovu Velike vijećnice bila je želja da se brojnim sugrađanima i gostima iz cijelog svijeta, koji odluče svoje sudbonosno da izreći upravo pred matičarem u Poreču, omogući da to učine u uređenoj i elegantnoj prostoriji, prikladnoj za tako svečane životne prigode. U Velikoj vijećnici održavaju se i sjednice Gradskog vijeća, ali i okrugli stolovi, predstavljanje projekata i prostornih planova zainteresiranoj javnosti, primanja zaslužnih građana i gostiju, kao i brojne druge društvene aktivnosti.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč – Andi Bančić

U sklopu radova u potpunosti je obnovljena stolarija, parket, izvršeni elektorenergetski radovi, te nabavljena nova oprema i multimedija. Pritom je u potpunosti sačuvana originalna drvena loža za posjetitelje u vijećnici s grbovima istarskih gradova, kao i prepoznatljiva vanjska vizura, sve u skladu s povijesnim značajem ove zgrade, izgrađene 1910. godine po projektu tršćanskog arhitekta Arduina Berlama. 

Inače, i ova obnova gradske palače dio je najvećeg ulaganja u starogradsku jezgru u više od proteklih 20 godina, nakon nedavno predstavljenog obnovljenog pročelja palače Sinčić, te prije nekoliko godina izvršene obnove gradske rive, zvonika Eufrazijeve bazilike, kroz suradnju s Hrvatskim restauratorskim zavodom i Ministarstvom kulture i medija. U tijeku su radovi na krstionici u sklopu kompleksa Eufrazijane, te pripreme za obnovu Romaničke kuće nakon ove sezone, kao i priprema za obnovu antičkog trga Marafor, te u dogovoru s porečkom župom pripremama za obnovu crkve Gospe od Anđela, sve u sklopu velikog investicijskog ciklusa u kulturnu baštinu grada, objavio je Grad Poreč.

- Andi Bančić
Foto Andi Bančić

Rokova

POREČ: Nova Vas slavi Rokovu uz misu, sportske turnire, domaću tržnicu i Hit Revival Band

Foto HTZ

HTZ i ovog vikenda goste dočekuje porukom „Welcome to Croatia