in

Poreč od danas slavi blagdan Svetog Maura

Nagradu Sv. Mauro ove će godine dobiti Katja Restović

Poreč svake godine nizom događanja, koncerata, predavanja i natjecanja obilježava 21. studeni, blagdan Sv. Maura, zaštitnika grada Poreča i Porečke biskupije. Bogat višednevni program počinje već večeras kulturnim događanjima u Zajednici Talijana i Pučkom otvorenom učilištu, a nastavlja se do 21. studenog, kada će se na Trgu slobode odvijati Festival od palente.

Program su danas na konferenciji za novinare predstavili u gradskoj palači glasnogovornica Grada Poreča Ajna Temimović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Snježana Radetić te referent za gradske manifestacije Sergio Pavat.

Svečana misa i procesija gradskim ulicama

Središnji događaj ovogodišnje proslave Sv. Maura je svečana misa u čast sveca zaštitnika, a ponovno će se održati i procesija ulicama grada u kojoj će sudjelovati predstavnici Porečko-pulske biskupije, župe, gosti iz susjednih biskupija i dekanata i crkveni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti, policije, vatrogasaca, kulturno-umjetničkih društava, mladi porečki sportaši i drugi, te nositi relikvije sveca.

Svečana misa održat će se u srijedu, 21. studenog, u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici. Predvodit će je mons. dr. Antun Škvorčević, biskup požeški u koncelebraciji s biskupima Riječke metropolije i svećenicima Porečko-pulske biskupije. Pjevanje će predvoditi mješoviti zbor Muzičke akademije u Puli.

Koncerti i 500 porcija besplatne palente na Trgu slobode

O svjetovnoj proslavi na Trgu slobode govorio je Sergio Pavat, te dodao kako će se tradicionalni cjelodnevni program u srijedu, uz bogatu gastronomsku ponudu, zabavu, glazbu i ples, odvijati od jutra do večeri. Za zabavni program na trgu bit će zaduženi Baredinesaurusi, Orchestra Istriana, limena glazba „Porečki delfini“, Anelidi i Vesna Nežić Ružić, dok od 20 sati na scenu stupaju Koktelsi. Osim bogatog glazbenog programa,  na 17. Festivalu od palente od marende do večere podijelit će se i 500 besplatnih porcija palente s bakalarom i maslinovim uljem na Trgu slobode nakon procesije.

Temimović je govorila o raznolikim popratnim događanjima koja udruge i klubovi organiziraju u povodu ove fešte, a iz godine u godinu rastu, te posebno istaknula tradicionalnu proslavu blagdana Sv. Maura u Zajednici Talijana Poreč, 24. kup u udičarenju „Sv.Mauro“ koji će se održati u nedjelju, kao i biciklijadu Sv. Maura koja je na programu sutra.

Nagradu sv. Mauro ove će godine dobiti Katja Restović

Uvertira u proslavu dodjela je Nagrade sv. Maura kojom se nagrađuju osobe čiji je rad u kulturi, umjetnosti ili obrazovanju od istaknutog značaja za žitelje ovoga kraja ili rezultati njihovoga rada čine trajne kulturne vrijednosti. Nagradu dodjeljuje Pučko otvoreno učilište Poreč, a ovogodišnja dobitnica je Katja Restović. Nagradu će na svečanosti u Istarskoj sabornici u utorak, 20. studenog, u 19 sati dodijeliti gradonačelnik Loris Peršurić, rekla je ravnateljica POUP-a Snježana Radetić.

Najavila je i predavanje kustosice Zavičajnog muzeja Poreštine Vltave Muk „Kultura u Poreču (1945.-1990.), koje će se održati u sklopu dodjele nagrade.

Dan ranije, 19. studenog, u foajeu Učilišta Drago Orlić predstavit će svoju novu zbirku dijalektalnih pjesama „Galjotovica“. Ravnateljica je izdvojila i projekcije filmova „The River“ i „Skoro Ništa: i dalje noć“, te razgovor s autorom Davorom Sanvicentijem u utorak, 27. studenog.

Žminju dodijeljena prestižna nagrada za manifestaciju Armonike zad kaštela

Žminju dodijeljena prestižna nagrada za manifestaciju Armonike zad kaštela

Poreč: Turistička zajednica dodjeljuje bespovratne potpore za manifestacije u 2019. godini

Poreč: Turistička zajednica dodjeljuje bespovratne potpore za manifestacije u 2019. godini