in

Poreč, općine Poreštine i Tinjan nastavljaju razvijati infrastrukturu za bolji internet

Radni sastanak

Danas, 9. lipnja, u porečkoj gradskoj palači održan je radni sastanak vezano za Sporazum o suradnji na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja prihvatljiva za financiranje iz EU fondova, koji su potpisali Grad Poreč i općine Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Tinjan.

Sve obveze iz Sporazuma koji je Grad Poreč potpisao s HT-om (Hrvatskim telekomom) u veljači ove godine odnose se i na jedinice lokalne samouprave koje Grad zastupa, stoga je danas potpisan Drugi dodatak sporazumu o suradnji s općinama. Ovom su prilikom čelnici navedenih općina upoznati s odredbama Sporazuma o partnerstvu s HT-om kao Prijaviteljem projekta, te o obuhvatu projekta. Sukladno Sporazumu, obveze jedinica lokalne samouprave su: sudjelovati u postupku izdavanja svih potrebnih dozvola, omogućiti HT-u pristup i izvođenje radova, te omogućiti zasnivanje potrebnih stvarnih prava u korist prijavitelja (HT).

Sastanku su uz porečkog gradonačelnika Lorisa Peršurića prisustvovali i načelnici navedenih općina, te pročelnici gradskih upravnih odjela za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić Fabić, odjela za komunalni sustav Marino Poropat, te Dunja Babić, viša stručna suradnica za gospodarstvo i razvojne projekte.

Podsjetimo, početkom veljače s Grad Poreč je s HT-om potpisao Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za Grad Poreč i navedene općine koji je prijavljen u okviru Ograničenog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na dostavu projektnih prijedloga ˝Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima˝.

Ovaj projekt odnosi se na optičku mrežu koja je od velikog značaja za područja koja nisu od komercijalnog interesa za telekomunikacijske operatere kako bi se do 2023. povećala nacionalna pokrivenost pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA). U sklopu istoga izradit će se optička mreža i omogućiti pristup širokopojasnom internetu za 11.189 krajnjih korisnika, odnosno kućanstava i poslovnih subjekata na području navedenih jedinica lokalne samouprave. Valja napomenuti kako je ovdje riječ o optičkoj mreži, koji je jedini medij i tehnologija, koji omogućavaju neograničeni pristup internetu po najvišim brzinama.

Ukupna vrijednost projekta PRŠI za područje Poreča iznosi 68,6 milijuna kuna od čega je 56,1 milijun kuna prihvatljivih investicijskih troškova. Dio od 50,2 % ukupno prihvatljivih troškova, odnosno 28,15 milijuna kuna investicija je Hrvatskog telekoma, dok će preostali iznos od 27,9 milijuna kuna potraživati kao sredstava državne potpore iz EU fondova, priopćeno je iz Grada Poreča.

KAŠTELIR – Plovila tvrtke Marservis novi su nositelji znakova kvalitete „Hrvatska kvaliteta“

Obavijest poljoprivrednicima: U Istri u lipnju sakupljanje prazne ambalaže sredstava za zaštitu bilja