in

POREČ: POU snimio dvije zvučne knjige za slijepe i slabovidne osobe

Presica u Učilištu - Foto Tanja Kocijančić

Pučko otvoreno učilište Poreč u partnerstvu s Društvom Naša djeca Poreč upravo završava Mali projekt za bolje sutra “glasOmVITA“. Projekt s 24.483 kuna financira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Fonda istarskih gradova i općina a cilj mu je bio senzibilizirati djecu na potrebe slijepih osoba i povećati fond dječjih zvučnih knjiga.
Projekt zaključuju dvjema snimljenim zvučnim knjigama, koje obogaćuju čitalački izbor
slabovidnoj i slijepoj djeci ne samo u Poreču, nego bez obzira gdje se nalaze, ako razumiju hrvatski jezik. Snimljene su knjige “Prava svakog djeteta” u izdanju Saveza društava Naša djeca Hrvatske i “Djed Mraz u Poreču” Ivone Orlić u izdanju DND Poreč.

Tim je povodom danas u foajeu kina održana konferencija za medije na kojoj su govorile ravnateljica Učilišta i zadužena za EU projekte u POU-u, Snježana Radetić i Anita Pilat, potom iz Društva Naša djeca Poreč Katarina Kadum i Siježana Matejčić, te vanjska suradnica Marina Radošić.

Ove dvije knjige koje su snimljene u Poreču čitale su volonterke Valentina Ostojić i učenica osnovne škole Chiara Mačinić, a do njih su došli pozivom sugrađanima volonterima da se prijave za snimanje knjiga. Na poziv se odazvalo 25 volontera i volonterki, pa su organizirali audiciju na kojoj su imali probno čitanje sa snimanjem.

Nakon audicije odabrali smo dvije osobe za snimanje prvih dviju knjiga,a sve ostale
pozvali da nam pošalju do tri naslova koja bi rado čitajući podijelili sa slabovidnim i slijepim
osobama, jer ćemo program snimanja zvučnih knjiga nastaviti i nakon dovršetka ovog projekta. POUP je kroz ovaj projekt nabavio opremu za tonski studio za snimanje zvučnih knjiga i educirao vanjsku suradnicu Marinu Radošić za snimanje prema zahtjevnim kriterijima postojeće zvučne knjižnice u sastavu Zaklade Čujem, vjerujem, vidim, naglasila je u predstavljanju projekta ravnateljica Radetić.


Knjižnica Čujem, vjerujem, vidim osnovana je radi pružanja knjižničnih usluga slijepim i slabovidnim osobama, osobama s drugim oštećenjima vida i perceptivnim poteškoćama te onima koji zbog invaliditeta nisu u stanju držati knjigu ili rukovati njome, ili fokusirati, ili pomicati oči u mjeri ukojoj bi se omogućilo čitanje.

-Urednik i voditelj Zvučne knjižnice je Mirko Hrkač, koji je bio vanjski suradnik na našem Malom projektu za bolje sutra.
Kroz projekt smo senzibilizirali više od šezdeset djece osnovnoškolskog uzrasta, interaktivnim
radionicama koje je vodila vanjska suradnica Marina Radošić. Iz vlastitog iskustva
slijepe osobe Marina je osmislila zanimljiv koncept kako djecu senzibilizirati na izazove s kojima se susreće u svakodnevnom životu. Radionice sa organizirane sa školskom djecom u područnim školama u Žbandaju i Novoj Vasi, potom u udrugama DND i USB. S obzirom na to kako su djeca reagirala na radionicu otvorena je mogućnost da se u budućnosti one ponovno organiziraju, naglasila je Radetić.

Marina RAdošić je istaknula da je ponosna na svoje sugrađane, ponajprije zbog velikog odaziva onih kojih su kao volonteri željeli čitati, a potom i djecom u radionicama koje je vodila jer su pokazala izuzetno veliku tolerantnost i spoznaju prema slijepima.


Na presici je istaknuto da rezultati ovoga projekta neposredno koriste slijepim osobama obogaćujući fond zvučnih knjiga, ali trajno doprinose da svima sutra bude bolje, jer dugoročno prosperiraju samo one zajednice koje aktivno uključuju sve svoje članove i skupine brinući o njihovim specifičnim potrebama.

Foto Grad Poreč

POREČ: U petak podjela sadnica u akciji “Zasadi stablo, ne budi panj”

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Teško ozlijeđen – Prešao na suprotni trak i frontalno se sudario s kombijem