in

Poreč: Prvi Mjesec poduzetništva izazvao veliki interes

Grad Poreč ove je godine prvi puta organizirao manifestaciju Mjesec poduzetništva u Poreču, s ciljem promicanja poduzetništva, u sklopu koje se tijekom listopada na više lokacija održalo mnoštvo događanja.

Održano je ukupno 15 različitih, većinom besplatnih aktivnosti od kojih su neke trajale i više dana, u kojima su sudjelovali brojni građani. Tome treba pridodati i posjetitelje Sajma poduzetništva koji se nekoliko dana održavao na Trgu slobode i kojeg je posjetio velik broj domaćih i inozemnih posjetitelja, a gdje je svoje domaće proizvode prezentiralo tridesetak izlagača – OPG-ova, obrtnika i malih poduzetnika.

Prva u nizu aktivnost održana je u Poduzetničkom inkubatoru u Žbandaju pod nazivom „Poduzetnički inkubator – generator razvoja poduzetništva, mentoriranje koje je održao Ernest Cukrov, direktor Regionalne razvojne agencije Porin iz Rijeke. Riječ je o agenciji osnovanoj 1996. godine kao poduzetnički inkubator, koja se neprestano razvijala kao potporna institucija za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a od 2004. godine kao razvojna agencija. U dva i pol sata interaktivnog predavanja, Cukrov je pojasnio djelatnicima Grada i stanarima Poduzetničkog inkubatora na koji način se sve mogu voditi i organizirati aktivnosti u Poduzetničkom inkubatoru, kako povećati konkurentnost na tržištu, kako privući veći broj stanara, kako potaknuti mlade start-up-ove da krenu razvijati svoje poduzetničke ideje i drugo.

Predavanje „Kako uspjeti sa svojom osobnošću“ u Maloj Sali Pučkog otvorenog učilišta održao je Davor Bilman, svestrani ekonomist i učitelj plesa. Široj javnosti je poznatiji kao član žirija u popularnoj zabavnoj emisiji HRT-a “Ples sa zvijezdama”, petoj sezoni show-a “Super talent” koji se prikazuje na Novoj TV i kao pobjednik u prvoj sezoni HRT-a show-a “Ja to mogu”. Ovom je prigodom predstavio metodu “Skener osobnosti by Davor Bilman”, odnosno brzu i jednostavnu vještinu prepoznavanja nečije osobnosti na osnovi načina na koji se odijeva, izgleda i govori.

Još jedno zanimljivo predavanje bilo je ono ravnateljice Zavičajnog muzeja Poreštine Elene Uljančić koja je u Domu obrtnika govorila o životu i aktivnostima porečkih obrtnika u 17. i 18 stoljeću. Tom prilikom predstavila je rezultate svojih dugogodišnjih istraživanja o toj djelatnosti koje je pronašla u arhivima Venecije, Pazina, Trsta, Poreča i drugih gradova.

Marinela Dropulić Ružić iz Meraklisa održala je edukaciju na temu „Vaši potencijali za poduzetništvo“. Sudionicima je predstavila model Whole Brain thinking i podučila ih kako da prepoznaju svoje i tuđe mentalne preferencije te kako da se osvijeste gdje „leže“ njihovi potencijali ali i ograničenja, te kako sve to skupa kombinirati na način da se postižu željeni rezultati. Dropulić Ružić održala je i edukaciju pod nazivom „Vodiš li svoje ljude Ad hoc ili situacijski?“.

U Zajednici Talijana Poreč održano je predavanje na temu ”NLP u osobnom i poslovnom razvoju“. Predavanje je vodila Koraljka Martić, dipl. prof., NLP Trener, vlasnica obrta Motiva. Prisutnima je predstavila neurolingvističko programiranje, metodologiju koja se širom svijeta uspješno koristi u psihologiji i psihoterapiji, odgoju i obrazovanju, biznisu. Metodologija NLP-a pomaže da se, razumijevajući nesvjesne obrasce, poboljša komunikacija i odnosi u privatnom i poslovnom okruženju te da se brzo i djelotvorno postižu ciljevi.

Mikro-poduzetnica godine, Anamarija Cicarelli, osnivačica tvrtke Interligo je u Gradskoj knjižnici predstavila svoj put od male iznajmljivačice do uspješne i poznate poduzetnice. Naime, njezina se tvrtka u četiri godine etablirala kao vodeća tvrtka za razvoj i savjetovanje malih poduzetnika u turizmu. Autorica je pet knjiga namijenjenih malim iznajmljivačima i vlasnicima obiteljskog smještaja, apartmana i kuća za odmor. Prije godinu dana pokrenula je časopis „Apartman Plus“ namijenjen upravo njima. Sandra Mraović Deković iz Lift Up edukacijskog centra u Poduzetničkom inkubatoru održala je edukacija na temu „Motivacija u službi timske učinkovitosti“. Sudionici su tom prilikom naučili koliko je motivacija važna za timsku učinkovitost i koje su posljedice neprepoznavanja motivacijskih faktora djelatnika, kao i samih šefova.

Bilo je tu i predavanja za najmlađe, pa je tako 31. listopada, na Dan štednje, u Gradskoj knjižnici održana edukativna radionica “Kuna po kuna-kasica puna” namijenjena učenicima četvrtih razreda osnovnih škola. Tom su prilikom djeca saznala zanimljive činjenice o novcu, štednji i potrošnji te kako i oni mogu postati mali ekonomisti i poduzetnici.

U sklopu Mjeseca poduzetništva u Poreču održan je i Regionalni Summit prodajne struke ESAS, Tjedna tematska vitrina o poduzetništvu u Gradskoj knjižnici Poreč, Networking breakfast za žene poduzetnice, te prezentacija projekta „Start IN Kamp“. Održana je i prezentacija uspješnih porečkih poduzetnika, prezentacija pod nazivom „Od ideje do uspjeha – prva paleofarma u Istri“ koja se nalazi kod OPG-a Kovač u Radošima uz koju su održana i predavanja o zdravoj prehrani.  Tom prilikom na imanju je održana prezentacija pod nazivom „Suradnjom OPG-ova do uspješnije prodaje odnosno zajednička ponuda zimnice“ – OPG-a Kovač i OPG-a Bartolić iz Poreča, OPG-a Radešić iz Vižinade i OPG-a Sokić iz Nove Gradiške.

Vrsar: Bogat program za Martinje

Noć kazališta u Poreču 17. studenog predstavom „Odraz“