in

POREČ-TAR: Hoće li opasno raskrižje u Gedićima dobiti kameru i(li) kružni tok?

Gedići - Foto Tanja Kocijančić

Raskrižje u Gedićima jedno je od najopasnijih na Poreštini, na kojem su se tijekom godina dogodile mnoge prometne nesreće. Gedići se nalaze na glavnoj cesti od Poreča prema Kašteliru i Labincima. Ondje se skreće s jedne strane za porečku Novu Vas, a s druge strane u Perce, u Općini Tar-Vabriga. Vidljivost onih koji dolaze sa sporednih na glavnu cestu jako je loša, a osobno smo se više puta uvjerili kako vozači iz pravca Perci na stopu niti ne stanu…

gedići raskrižje čeka kružni tok
Foto Tanja Kocijančić – Gedići

Građani su mnogo puta pitali i tražili da se postave za početak nadzorne kamere, odnosno da se izgradi kružni tok kako bi ta cesta konačno bila sigurnija. Što se kamera tiče, nedavno smo dobili informaciju da su stručnjaci bili ondje i provjeravali mogućnost može li se postaviti.

U Općini Tar-Vabriga kazali su nam da su voljni učiniti sve što treba, no prometnica je u vlasništvu Županijske uprave za ceste Pazin. Stoga smo im uputili pitanja ŽUC-u planiraju li se postaviti kamere te kada će to opasno raskrižje konačno dobiti kružni tok.

Opasno raskrižje u Gedićima - Foto Tanja Kocijančić
Opasno raskrižje u Gedićima – Foto Tanja Kocijančić

Evo što su nam odgovorili.

„Vezano za izgradnju raskrižja s kružnim tokom prometa na predmetnoj lokaciji, u tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a što je jedan od preduvjeta za realizaciju predmetnog projekta. Nakon ishodovanja sve potrebne pripremne dokumentacije, Županijska uprava za ceste Istarske županije će u suradnji s lokalnom samoupravom, tj. Općinom Tar-Vabriga nastojati iznaći sredstva za realizaciju projekta, a sve sukladno financijskim mogućnostima.

Što se tiče postavljanja uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila napravljeni su terenski izvidi u cilju analize predmetne lokacije (tehnički elementi prometnice, mogućnost priključenja električnog napajanja…). Ako analize pokažu da predmetna lokacija zadovoljava uvjete za postavljanja uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, za to će se nastojati, u suradnji sa lokalnom samoupravom tj. Općinom Tar-Vabriga, iznaći financijska sredstva“, piše u odgovoru ŽUC-a.

Foto DeguStazione Tar rižoto plodovi mora dagnje pedoči

TAR: Nove marende u bistrou DeguStaziome

Foto Grad Novigrad

Uređaj koji spašava život: Novigrad poziva na edukaciju korištenja automatskog defibrilatora