in

Uređaj koji spašava život: Novigrad poziva na edukaciju korištenja automatskog defibrilatora

Foto Grad Novigrad

U gradskoj Sportskoj dvorani, u četvrtak 13. lipnja 2024. u 16 sati ekipa Crvenog križa Bujštine uz ravnatelja Hrvoja Kovačevića, demonstrirat će korištenje automatskog vanjskog defibrilatora, poznatog kao AVD ili AEG uređaj.

AVD uređaj je maleni, prijenosni uređaj jednostavne primjene, koji je važan u situacijama kada je potrebno pomoći osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma. Današnji moderni uređaji u mogućnosti su davati korisniku glasovne i tekstualne upute, te voditi ga kroz cijeli postupak oživljavanja, pa je vidjeti pravilan postupak korištenja AVD uređaja izuzetno korisno iskustvo.

Na području Grada Novigrada dostupno je više AVD uređaja, neki su smješteni u institucijama kao što je Sportska dvorana i ambulanta, a mogu se naći i u Aminesovim hotelima i kampovima. U srpnju prošle godine, postavljena su dva vanjska AVD uređaja na dvije, frekventne lokacije: jedan pored plaže u Karpinjanu, a drugi uz plažu Belveder u Dajli.

Uređaji su uočljivi i smješteni u posebne ormariće koji po otvaranju automatski pozivaju hitnu pomoć, što korisniku odnosno pozivatelju daje prioritetnu liniju prema hitnoj pomoći.

Svima se može dogoditi da se zateknu u situaciji kada osoba treba pomoć, pa je edukacija o korištenju AVD uređaja otvorena za sve koji se žele upoznati s procedurom spašavanja kod zastoja srca. Važno je napomenuti, ukoliko se AVD uređaj primjeni u prvim minutama srčanog zastoja, postoji vrlo visoka vjerojatnost uspješnog oporavka unesrećene osobe, javlja Grad Novigrad.

Gedići - Foto Tanja Kocijančić

POREČ-TAR: Hoće li opasno raskrižje u Gedićima dobiti kameru i(li) kružni tok?

pašta kaneštrele morski lodovi hrana novigrad park food

Park Food Fest u Novigradu označio početak ljetne sezone događanja