in

POREČ: VINISTRA prvi put u povijesti na Peškeri, u tijeku SVIJET MALVAZIJA

Foto Tanja Kocijančić

Ove godine poznata manifestacija posvećena vinu, jedan od zaštitnih znakova Poreča – Vinistra – neće se održati u dvorani Žatika nego na otvorenom – i to prvi put u povijesti u uvali Peškera u gradu. Najavio je to danas predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti na konferenciji za novinare u hotelu Parentium u Zelenoj laguni, gdje je upravo u tijeku međunarodno natjecanje – 12. Svijet malvazija. Naime, naglasio je Benvenuti – epidemiološka slika se u međuvremenu pogoršala, pa Vinistru nije moguće održati od 7. do 9. svibnja u Žatiki, kako su prethodno najavili. No, od 27. po redu Vinistre ne odustaju i organizirat će je čim se situacija popravi a županijski stožer da dozvolu. Točan datum objavit će se naknadno, a realno je očekivati da će to biti krajem svibnja ili početkom lipnja.

Na presici su uz Benvenutija bili u ime domaćina gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Nenad Velenik, predstavnik dugogodišnjeg partnera i zlatnog sponzora Vinistre – Plave lagune Emil Perdec te predsjednik ocjenjivačke komisije Svijeta Malvazija Mario Staver.

-Iznimno smo sretni što smo unatoč koronakrizi, nakon godinu dana pauze, uspjeli organizirati ocjenjivanje i 12. Svijet malvazija kao tradicionalni uvod u Vinistru. I to u posve novim okolnostima. Zbog epidemioloških mjera, primjerice, smanjili smo broj komisija na tri, a za strane ocjenjivače iz Italije i Slovenije omogućili PCR i antigenski test, naglasio je Nikola Benvenuti.

Ocjenjivanje Svijet malvazija – Foto Tanja Kocijančić
Presicca u hotelu Parentium – u prvom planu Velenik i Peršurić – Foto Tanja Kocijančić

Mario Staver istaknuo je da je ove godine na ocjenjivanje pristiglo ukupno 435 uzoraka, od kojih 220 malvazija iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske i Grčke, zatim 195 uzoraka vina na Vinistrino ocjenjivanje (najviše terana i merlota), te 20 uzoraka jakih alkoholnih pića. Prvi put u povijesti ocjenjivanja gin ima zasebnu kategoriju, naglasio je Staver dodavši da u ocjenjivačkim komisijama ima stranaca a najviše iz Italije i Slovenije. Ocjenjivanja za sve uzroke odvijaju se zaključno do 16. travnja.

Što se uzoraka tiče pohvalio je kvalitetu mladih terana iz berbe 2020., a za zrele terane naglasio je da će posjetiteljima Vinistre biti “veliki gušt” kušati ih. Dosadašnji uzorci malvazija otkrili njihovu eleganciju, ugodnu svježinu i aromatičnost.

Gradonačelnik Loris Peršurić naglasio je kako ga veseli da se ovom manifestacijom polako vraćamo “na staro”, budući da se Vinistra zbog korone lani nije uopće održala. U Poreču se već mjesecima odvijaju razne domaće i međunarodne manifestacije, mahom sportskog karaktera. “No, Vinistra je nešto posebno, ona je simbol Poreča. Svima nam je nedostajala njena atmosfera i šušur. Zahvaljujem vinarima koji su unatoč ovim teškim vremenima nastavili sa svojom proizvodnjom vrhunskih vina po kojoj smo poznati u Europi i svijetu”, zaključio je Peršurić.

Direktor TZ-a Poreč Nenad Velenik istaknuo je svoje zadovoljstvo što će se Vinistra održati. Naglasio je da Vinistra spada među najvrjednije manifestacije koje Poreč ima.

-Mnogi me često pitaju što će ove godine biti s manifestacijama, a kažem im da će se one vratiti, iako u modicifiranim oblicima. Zahvaljujem Vinistri koja je prepoznala potencijale Poreča i što će se po 27. put odvijati u našem gradu, unatoč ovim teškim i turbulentnim vremenima, rekao je Velenik, dodavši da ovaj sajam ima TZ-ov nesebičnu potporu.

U ime zlatnog sponzora, Plave lagune, Emil Perdec je naglasio kako se u toj tvrtki vesele povratku Vinistre, njenom šušuru i mirisu vina koji se ponovno osjeća u hodnicima hotela Parentium, gdje je u tijeku ocjenjivanje malvazija. Plava laguna već dugi niz godina snažno podupire ovu manifestaciju, a također se trudi u svojim objektima nuditi i promovirati autohtona istarska vina, podcrtao je Perdec.

Nikola Benvenuti – Foto Tanja Kocijančić

Na kraju presice predsjednik Vinistre Benvenuti potpisao je ugovor o suradnji s načelnikom Općine Svetvinčenat Daliborom Macanom i direktoricom općinske tvrtke Savičenta d.o.o. Mateom Stanić. Naime, na prizemlju obnovljenog kaštela Morosini-Grimani uređen je prostor za degustacije i radionice stručnog sljubljivanja vina i domaćih sireva, te prodajni punkt Vinistre. Uskoro će se ondje na policama naći oko 50 etiketa samo članova Vinistre. Od sredine svibnja, ako epidemiološka situacija dozvoli, krenut će se s vođenim degustacijama, koje bi se nakon 15. lipnja trebale odvijati redovito svakog tjedna.

Tekst & Foto Tanja Kocijančić

Presica Vinistre – Foto Danilo Dragosavac
Svijet malvazije na Vinistri – Foto Danilo Dragosavac

Turisti će imati široku mrežu punktova za testiranje, a dio troška subvencionirat će država

ŠTETE OD MRAZA – Župan Radin proglasio prirodnu nepogodu za područje MOTOVUNA