in

ŠTETE OD MRAZA – Župan Radin proglasio prirodnu nepogodu za područje MOTOVUNA

Ilustracija - Plac od fruti u Kaldiru - Foto Udruga Kaldir

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin danas je proglasio prirodnu nepogodu za područje Općine Motovun, uzrokovanu mrazom.

Područje Općine Motovun u razdoblju od 6. do 9. travnja zahvatio je mraz i temperature ispod granice ledišta, koje su uzrokovale velike materijalne štete na višegodišnjim nasadima, a koji su u vremenu nepogode bili u cvatu.

Općinski načelnik 12. travnja dostavio je obnašatelju dužnosti župana prijedlog za proglašenje prirodne nepogode u kojem navodi da je prema podacima i informacijama Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda utvrđena izravna šteta na svim voćarskim kulturama koje su u vrijeme nepogode bile u cvatu, a osobito na nasadima bresaka, marelica, trešanja, nektarina, krušaka, jabuka, šljiva, višanja i drugih kultura.

Budući da se radi o nasadima približne površine od 150 hektara, njihova trenutna oštećenja, prema procjeni poljoprivrednog savjetnika, na pojedinim nasadima dosežu i do 90 % uz vjerojatni rast i do 100 %. Prema prvoj procjeni oštećenja iznose do 4 milijuna kuna, što je više od 20 % vrijednosti izravnih prihoda Općine Motovun, koji su za prethodnu godinu iznosili 4.070.052,00 kuna.

Analizirajući gore navedeno, župan Radin utvrdio je da su ispunjeni uvjeti iz Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, te je stoga donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode za područje Općine Motovun i obvezao Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da provede sve radnje po utvrđenoj zakonskoj proceduri, priopćeno je iz Istarske županije.

POREČ: VINISTRA prvi put u povijesti na Peškeri, u tijeku SVIJET MALVAZIJA

POREČ: Matija Milokanović iz TUŠ A. Štifanića treći na natjecanju WorldSkills