in

POREČKA “MANEŠTRA OD KAZALIŠTA – Uspješno završen projekt KUP 54+

Reprizom predstave „Maneštra od kazališta“ održanom jučer u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta uspješno je završen je projekt kazalište KUP 54+. Riječ je o projektu kojim se željela se razviti svijest o važnosti kulture u prevenciji socijalne isključenosti, te poboljšati kvaliteta života seniora u Poreču. Projekt je Grad Poreč kandidirao zajedno s partnerom, Pučkim otvorenim učilištem na poziv Ministarstva kulture „Umjetnost i kultura 54+“ i ostvario stopostotno financiranje od 428 tisuća kuna, priopćeno je danas iz gradske uprave.

Reprizi predstave prethodila je konferencija za novinare održana u foajeu kazališta na kojoj su sudjelovali pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Grada Poreča Morena Mičetić Fabić, voditeljica projekta u Pučkom otvorenom učilištu Anita Pilat, jedan od glumaca iz predstave i predsjednik porečkog Kluba umirovljenika Galija, Franc Dobrilović, umjetnički voditelj Nebojša Borojević Borko, te glumci iz predstave.

Polaznici kazališnih radionica bili svi redom domaća lica, Porečani i Porečanke, koji su svoje svakodnevne aktivnosti zamijenili probama, te razradom ideja i zajedno sa voditeljima, kreirali ovu amatersku tragediju/komediju kako su je sami šaljivo nazvali, koja je sve zabavila. Nakon uspješno održane generalne probe i premijere i za reprizu se tražila karta više, a sve to govori da je projekt uspješno realiziran, održiv, te da, bez obzira što je službeno završio, seniorska kazališna družina u Poreču želi nastaviti s radom.

Kako je rekla Mičetić Fabić, projekt je započeo je u srpnju prošle godine i trajao osam mjeseci, a cilj mu je bilo postizanje bolje socijalne uključenosti  i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Uključivanje u aktivnosti projekta bilo otvoreno za sve osobe koje zanima kazalište, a na ovaj su se način upoznali i s cjelokupnim procesom izrade kazališne predstave, te tako obogatili svoje slobodno vrijeme i stekli nova iskustva.

-Ovaj je projekt pružio mnogo zadovoljstva svima nama koji smo na bilo koji način sudjelovali u njegovoj provedbi a i najvažnije da su zadovoljni korisnici, dakle sami akteri ili kako se to projektnim rječnikom kaže ciljana skupina, kazala je Pilat. 

Cijela je predstava, dramske scene i prizori, rezultat rada i suodnosa glumaca amatera. Tako su na radionicama kroz improvizacije i vježbe došli do ideja, razrađivali ih i kontekstualizirali, i sve te scene, njih pedeset, saželi u gotovo dva sata trajanja zabavne komedije.  

Predstava je predstavljena kao ”primjer dobre prakse”, pa ju je posjetilo i pedesetak posjetitelja treće dobi iz Umaga u organizaciji porečkog Učilišta, piše u priopćenju Grada Poreča.

OČEKIVANO: Vlada je odlučila “na mala vrata” uvesti porez na nekretnine

Istarskoj županiji 110 milijuna kuna za gradnju sustava navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka