in

Istarskoj županiji 110 milijuna kuna za gradnju sustava navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka

Svjetski dan voda danas je obilježen potpisivanjem ugovora o javnoj nabavi radova na izgradnji sustava javnog navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka, vrijedan 110 milijuna kuna, što je ujedno najveći pojedinačni iznos koji su Hrvatske vode ikad dodijelile za projekt sustava navodnjavanja. Ugovor su na Plitvičkim jezerima potpisali istarski župan Valter Flego, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i Vanja Vižintin u ime izvođača radova, odnosno zajednice gospodarskih subjekata – Vodoprivreda Buzet i Vodotehnika Zagreb.

Službeno uvođenje izvođača u posao planira se 1. travnja, a rok završetka radova je 32 mjeseca, priopćeno je iz Istarske županije.

Župan Flego je naglasio kako se danas, uslijed klimatskih promjena, bez adekvatne poljoprivredne infrastrukture, dakle sustava navodnjavanja, teško uopće baviti kvalitetnom i organiziranom poljoprivredom.

– Iz tog razloga Istarska županija sustavno radi na projektnoj dokumentaciji za projekte izgradnje sustava navodnjavanja diljem Istre. Nakon izgradnje SN Valtura, uskoro krećemo i s ovim projektom na području Poreštine. No, na tome nećemo stati već krećemo s pripremom novog projekta SN za područje Bujštine, kako bi bili spremni za buduće natječaje, rekao je župan Flego dodajući kako je ukupna vrijednost projekta SN Červar Porat-Bašarinka 110 milijuna, od čega je 85% sredstava bespovratno iz EU fonda za Regionalni razvoj, dok preostali iznos sufinanciraju Hrvatske vode i Istarska županija.

Prema riječima župana, izgradnjom SN voda iz izvorišta, koja bi inače završavala u moru, preusmjerava se u žedna polja i time značajno pridonosi poljoprivrednim kulturama i poljoprivrednoj proizvodnji te njezinoj konkurentnosti. Već sada, istaknuo je župan Flego, Županija ima oko 80 potpisanih predugovora sa zainteresiranim poljoprivrednicima za područje SN Červar Porat-Bašarinka. Područje sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka se nalazi na području Poreča  i Općine Tar-Vabriga i obuhvaća oko 550 hektara poljoprivrednog zemljišta, piše u priopćenju Istarske županije.

Voda za navodnjavanje osigurat će se zahvaćanjem vode iz sustava javne vodoopskrbe (Istarskog vodovoda) u van-vegetacijskom razdoblju od listopada tekuće do svibnja iduće godine spremanjem u akumulaciju, te njenim trošenjem iz akumulacije u vegetacijskom periodu. Tijekom izrade projektne dokumentacije Istarski vodovod dao je suglasnost da se u tom periodu (kad je daleko manja potrošnja u vodoopskrbnom sustavu od ljetnih potrošnji na koje je dimenzioniran vodoopskrbni sustav) može zahvaćati voda iz vodoopskrbnog sustava u količini od 100 l/s.

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je 2017. godine preko Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. kroz Mjeru 4.3.1. odobrila sredstva za financiranje 9 novih sustava javnog  navodnjavanja u ukupnom iznosu od 356.838.836 kuna.  Sustav navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka je jedan od tih devet projekata navodnjavanja, ujedno financijski najizdašniji, koje su Hrvatske vode pripremile za financiranje kroz Program ruralnog razvoja.

POREČKA “MANEŠTRA OD KAZALIŠTA – Uspješno završen projekt KUP 54+

Redgreenplant u Poreču: Kompostiranjem otpada kao što je komina maslina dobiva se kvalitetno organsko gnojivo za poljoprivredu