in

POREČKI DPDSR domaćin vježbi ronilaca Stožera civilne zaštite i RSIŽ-a na olupini Coriolanus

Vježba Coriolanus

Proteklog vikenda u Poreču je uspješno održana vježba ronilaca Stožera civilne zaštite i Ronilačkog saveza lstarske županije. Domaćin vježbe bilo je Društvo za podvodne djelatnosti i sportski ribolov na moru Poreč (DPDSR Poreč). Vježba je održana na olupini broda Coriolanus u akvatoriju Novigrada.

Cilj ove vježbe bila je provjera spremnosti klubova u spašavaju i pretraživanju u potonulih brodova u slučaju pomorskih incidenata, posebno na našem istarskom akvatoriju, kao i provjera zdravstvenog stanja i moguénosti korištenja postojeće osobne i klupske opreme.

Coriolanus je potopljen prije 76 godina, točnije 5. svibnja 1945. udarom u plutajuću minu. Nalazi se zapadno od Novigrada, na dubini od 25 metara. Radi se o ratnom brodu Britanske kraljevske mornarice, minolovcu iz klase Shakespeare. Njegova olupina vrlo je atraktivna roniocima.
Kako doznajemo od predsjednika DPDSR-a Zorana Zulijanija, u akciji je sudjelovalo 50-ak ronilaca i ostalih sudionika iz istarskih ronilačkih klubova KPA-CAS Rovinj, CPA Pula, KPA Medulin, RK CENTAR Medulin, DPA Rabac, RK VITEZ WRECKS Premantura, DPI Mina iz Pule, RK LOLIGO Vodnjan, DPDSR Poreč te gosti ronioci iz Rijeke i Karlovca.

Ovo ronjenje je održano prema Kalendaru aktivnosti RSIŽ, kojem se Zulijani zahvalio u ime svog društva, kao i posadi broda Manon, na čijem su se brodu ronioci družili za vrijeme trajanja same akcije. Akcija je uspješno izvedena bez ijednog problema. Svi ronioci su zdravstveno sposobni za sudjelovanje u mogućim akcidentnim situacijama. Ronilačka oprema je ispravna i servisirana.

Zulijani je pozvao zainteresirane sugrađane da se prijave na tečaj ronjenja koje organizira njihovo društvo te postanu članovi njihovog društva. Trebaju se javiti na adresi društvau Ulici Nikole Tesle 9 odnosno tajniku Dušanu Čugalju na broj telefona 098/442-727 ili na e-mail dpdsrporec1@gmail.com.
 

Foto Umjetnička škola Poreč

Mali porečki pijanist Vito Ćosić osvojio 1. nagradu na natjecanju „Europe Open Online Music”

Ilustracija - trg sa šternom u centru Vižinade - Foto Tanja Kocijančić

Putujuće talijansko kazalište u Istri: U Vižinadi predstava “Leviatano“ u izvedbi glumaca iz Rima i Milana