in

POREČKO RUGLO – Peršurić: Tražimo od vlasnika da uredi autobusni kolodvor

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić susreo se danas članom uprave Autotransa Vedranom Tomičićem i suradnikom Mladenom Vulićem iz Autotransa (danas dio Arriva Deutsche Bahna), tvrtkom koja je vlasnik autobusnog i upravlja kolodvorom u Poreču. Sastanku su se pridružili i gradski pročelnik za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin i pročelnik za komunalni sustav Marino Poropat.

Tema sastanka bilo je stanje autobusnog kolodvora u Poreču, koji je u privatnom vlasništvu Autotransa i koji se nalazi u samom središtu grada. Kako je naglasio gradonačelnik Peršurić, trenutno stanje kolodvora ne priliči jednom gradu kao što je Poreč, koji iz godine u godinu radi značajne iskorake u razvijanju komunalne infrastrukture i uređenja. 

– Emocionalno sam vezan za cijelu ovu priču, jer sam dijete šofera i djetinjstvo sam proveo usko vezan za taj posao i ljude. Žao mi je da mnogi koji dolaze u naš grad prvi dojam stječu upravo preko našeg autobusnog. Kako Grad nije vlasnik, nismo ni mogli ulagati i zato smo kroz godine već puno puta razgovarali o tome, pa i ja osobno, slali dopise, nudili razne oblike pomoći i suradnje. Sve samo da se krene u uređenje – od krova, do perona, komunalne opreme, sanitarnih čvorova i sustava odvodnje. Ova priča stoji neko vrijeme, imali smo razumijevanja, imamo ga i sada jer znamo da traje korona-kriza, ali inzistiramo da se krene u smjeru obnove i uređenja. Čim prije, rekao je gradonačelnik, dodavši kako bi prvi korak, uz redovno održavanje, trebao biti programski prijedlog uređenja koji bi se potom uklopio u urbanistički plan uređenja, zajedno sa zgradom hotela Poreč i robnom kućom.

Kako je napomenuo pročelnik Hrvatin, u tijeku je izrada urbanističkog plana uređenja za područje koje se nalazi u neposrednoj blizini zone oko autobusnog kolodvora, te da bi prilikom razgovora o uređenju kolodvora trebalo razmišljati o rješenjima koja će dobro funkcionirati i u budućnosti – promet, parkirališta, upravne zgrade, terminali. Želja je da se kolodvor zadrži na postojećoj poziciji, ali da se uz obnovu, razmišlja i o funkcionalnijoj organizaciji toga prostora.

Zaključno je dogovoreno kako će programski prijedlog od Autotransa biti upućen Gradu Poreču na razmatranje prije pokretanja izrade urbanističkog plana uređenja, dok će se u međuvremenu riješiti „gorući“ problemi i sanirati autobusni kolodvor.

Pokrenuta peticija za zabranu držanja pasa na lancu

Pulska bolnica ukida posjete: Od covida obolijevaju i “obični” pacijenti