in

Poskupljuje plin za 10 posto

Brojne izmjene u sustavu PDV-a u posljednjih sedam godina građanima su, uz povećanje opće stope PDV-a s 23 na 25 posto, donijele i plaćanje snižene stope na niz proizvoda i usluga, objavio je Poslovni dnevnik.

Niža stopa PDV-a, ona od 13 posto, plaća se i na usluge odvoza smeća, isporuku vode i isporuku električne energije. Ti su se potezi Vlade često poklapali s najavama poskupljenja tih usluga, pa je niža stopa PDV-a zapravo više sprečavala povećanje računa za režije nego što je dovela do njihovog smanjenja. Godišnje se samo na isporuci električne energije država odrekla oko 600 milijuna kuna, što je onda spriječilo povećanje troškova za kućanstva u istom iznosu, piše Poslovni dnevnikt.

Dio usluga, poput isporuke plina ili toplinske energije, i dalje se oporezuje po stopi od 25 posto, iako je i tu riječ o cijenama koje se administrativno određuju i eventualno bi smanjenje stope PDV-a u potpunosti završilo u kućnim budžetima hrvatskih građana. Takvo će administrativno određivanje cijena plina biti na snazi do 2021. godine kad slijedi liberalizacija.

Iako se cijene određuju administrativno, od 1. travnja slijedi poskupljenje plina od deset posto, a više sugovornika u Vladi reklo je da se nakon smanjenja PDV-a na dio prehrambenih proizvoda od 1. siječnja ove godine razmatra nastavak rasterećenja građana kad je u pitanju PDV te da se u sklopu toga analizira i smanjenje PDV-a na isporuku plina.

– Razmatramo i tu mogućnost, jednako kao što smo prije odluke analizirali smanje stope PDV-a na električnu energiju – kaže jedan sugovornik iz Vlade.

Takav bi potez značio godišnje 250 do 300 milijuna kuna manje u državnom proračunu. No, toliko bi godišnje bio i manji trošak režija za oko 600 tisuća kućanstava u Hrvatskoj koja koriste plin. Ideja o smanjenju PDV-a na isporuku plina za Vladu nosi i političke poene jer je riječ o cijeni koja se administrativno određuje pa dio uštede neće ostati trgovcima, nego se u potpunosti prelijeva na krajnje korisnike.

Praksa Ministarstva financija dosad je bila da primjena poreznih pravila počinje s prvim danom godine, pa prema toj praksi ni eventualna odluka Vlade o sniženoj stopi PDV-a ne bi stupila na snagu prije početka sljedeće godine. To znači da smanjenje PDV-a ne bi spriječilo povećanje računa za plin nakon 1. travnja. Dio sugovornika iz Vlade ističe da bi možda trebalo napraviti iznimku i smanjenjem PDV-a anulirati poskupljenje plina od 1. travnja, objavio je danas Poslovni dnevnik.

Poreč: Uređenje rive od carinskog gata do kavane kreće na jesen

U subotu Ucvirkenfest na pulskoj tržnici