in

U subotu Ucvirkenfest na pulskoj tržnici

Foto: Grad Pula

U subotu, 9. veljače, na pulskoj tržnici od 9 do 12 sati održat će se 18. Ucvirkenfest – fešta od čvaraka. Kulinarska je to manifestacija koja u jelima koristi nekadašnju seljačku hranu, a danas cijenjeni specijalitet.

Kada su nutricionisti priznali da svinjska masnoća nije štetna za zdravlje, tada je i čvarak zauzeo zasluženo mjesto na trpezama. Ucvirkenfest je izrastao iz činjenice da je Istra nedvojbeno regija koja je u Hrvatskoj najbogatija s izborom jela od čvaraka i sa čvarcima/ucvirkima.

Bit će ovo izuzetna prilika da posjetitelji vide proces taljenja čvaraka koji će demonstrirati nekoliko timova.

Za sve posjetitelje bit će pripremljeno jedno originalno jelo. Tako će se oko 10.30 i 11 sati moći degustirati Žižina čvarkolada, a očekuje se da će se pripremiti 400 porcija tog originalnog jela.

Za glazbenu kulisu pobrinut će se grupa Magnolija i Serđo Valić.

Organizator 18. Ucvirkenfesta je pulska Tržnica uz pokroviteljstvo gradske Turističke zajednica.

Manifestaciju Ucvirkenfest pokrenuli su Alfredo Kocijančić i Budimir Žižović Žižo 2002. godine. Tijekom zadnjih 16 godina obišla je skoro cijelu Istru. Zadnjih osam godina tradicionalno se održava na pulskoj tržnici. Do sada je Ucvirkenfest predstavio više od 60 tradicionalnih recepata istarske gastronomije u kojoj je čvarak glavna zvijezda.

Poskupljuje plin za 10 posto

Komplikacije s otvaranjem obrta turističkog vodiča – za to država ne daje poticaje