in

Pred nama je nekoliko uistinu turbulentnih dana

Ilustracija Jutarnji list

Klimatološko ljeto završava dramatično: najzapadnije krajeve Hrvatske već su u nedjelju ujutro zahvatili pljuskovi s grmljavinom, a mogući su i u nastavku dana, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Na istoku pak ima još dosta sunca pa temperatura zraka tijekom dana možda i premaši onu subotnju, no ponedjeljak će posvuda biti osjetno svježiji.

Prema najnovijoj prognozi DHMZ-a, nedjelja će u dobrom dijelu Hrvatske još proteći uz pretežno sunčano i vruće vrijeme. Ipak, na zapadu nestabilno uz lokalno pljuskove i grmljavinu, ponajprije na sjevernom Jadranu, i to u osobito u Istri, te u Gorskome kotaru.

Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar, u gorju i jak, a na Jadranu jako do olujno jugo, na sjevernom dijelu popodne u okretanju na jak jugozapadnjak.

Zbog turbulentnih vremenskih uvjeta DHMZ je za sve dijelove Hrvatske putem Meteoalarma izdao upozorenja.

Zbog najavljenih grmljavinskih oluja žuto upozorenje je na snazi za sjeverozapadni dio unutrašnjosti i Banovinu, a iz istog je razloga narančasta uzbuna na snazi u Lici i Gorskom kotaru te u Istri i sjevernom primorju. Izrazito visoke temperature zraka dovele su do objavljivanja žutog upozorenja za sjeverozapad unutrašnjosti, Banovinu i najveći dio Dalmacije, odnosno narančaste uzbune za Slavoniju i Baranju, Liku i Gorski kotar te Istru i sjeverno primorje. Na području cijelog priobalja objavljene su žute i narančaste uzbune zbog jakog vjetra.

U ponedjeljak nas, prema najnovijoj DHMZ-ovoj prognozi, očekuje jače pogoršanje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, najprije na sjevernom i srednjem Jadranu te u Lici i Gorskom kotaru, a zatim i drugdje. Ponegdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme te obilna oborina, osobito prema večeri i noći na utorak.

Zapuhat će umjeren većinom sjeverni vjetar, a na Jadranu će jugo i jugozapadnjak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i buru.

Najniža jutarnja temperatura zraka između 14 i 18, a na Jadranu 19 i 24 °C. Najviša dnevna na zapadu od 21 do 25, a u Slavoniji i Dalmaciji od 25 do 30 °C. Prema večeri posvuda daljnji pad temperature zraka.

Zbog najavljene obilne kiše, koje bi ponegdje moglo pasti i do 50 litara po četvornom metru, DHMZ je putem Meteoalarma izdao žuta upozorenja za Slavoniju, Baranju, sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Istru i sjeverno primorje te južnu Dalmaciju, a narančastu uzbunu za Banovinu, Liku, Gorski kotar i dalmatinsko zaleđe. Žuta upozorenja zbog grmljavinskih nevremena objavljena su za Slavoniju, Baranju i krajnji jug Hrvatske, a narančasta upozorenja za sjeverozapad unutrašnjosti, Banovinu, Liku, Gorski kotar, Istru, sjeverno primorje i najveći dio Dalmacije. Za dobar dio priobalja, ali i za sjeverozapadnji dio unutrašnjosti, objavljene su i žute uzbune zbog jakog vjetra.

Tijekom utorka očekuje se smirivanje vremena, a u srijedu će biti barem djelomice sunčano i uglavnom bez oborine. Na kopnu će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu do jak sjeverozapadnjak, potom i bura. Temperatura zraka u padu, a u ponedjeljak će vrućine biti još samo na jugu Hrvatske.

VODNJAN: U teškoj prometnoj nesreći poginuo vozač automobila

SKLISKA CESTA I BRZINA ugasile život 78-godišnjaka u Vodnjanu