in

PRESICA STOŽERA: Situacija u Istri nije dobra, skoro poboljšanje ne očekuje se, kao ni popuštanje mjera

Screeenshot-Ilustracija

Ispred pulske bolnice danas su presicu održali načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović. Istaknuli su da su morali održati presicu jer epidemiološka situacija u županiji nije dobra, a svakodnevne brojke novozaraženih pokazuju da poboljšanja neće ni biti tako brzo. A zbog toga ne treba očekivati ni popuštanje mjera u skorije vrijeme.

Ponovili su da su i dalje najveći izvori zaraze obitelji i radni kolektivi, odnosno okupljanja. Od početka pandemije u Istri je zabilježeno 4.300 pozitivnih osoba.

-Situacija u Istri nije alarmantna, ali nije ni sjajna. Sve mjere koje smo dosad donosili bile su u dogovoru s epidemiolozima na temelju analize stanja u Istri, kazao je Kozlevac.

Ravnatelj Zavoda dr. Stojanović istaknuo da se već mjesec dana u Istri bilježi povećani broj zaraženih. Brojke su počele rasti sredinom listopada zbog migracije studenata i radnika. No, pada zaraženih i dalje nema.

-Sjeverna Istra i zapadna obala Istre imaju već dugo dnevno najveću incidenciju. Najmanje zaraženih ima na Rovinjštini. Gledajući brojke, oko 70 posto zaraženih je radno aktivno stanovništvo do 65 godina, dodao je Stojanović.

-Ove brojke ne daju nam za pravo da očekujemo ni poboljšanje situacije, ali ni skoro popuštanje mjera, zaključio je Stojanović i pozvao građane na osobnu odgovornost jer takve rastuće brojke definitivno opterećuju i ugrožavaju zdravstveni sustav u Istarskoj županiji.

Broj novozaraženih se zadnjih mjesec i pol kreće od 70 do 80, a danas je to najviše – čak 91. Ukupan broj Covid-aktivnih slučajeva danas je 700.

POREČ: Knjižnica otvara Ured Djeda Mraza kojeg su uredile Majda Jurišević i Vesna Janko Finderle

Pula dobila svoj respiracijski centar za najteže covid-pacijente, odsad manji broj operacija