in

Pri kraju obnova ceste u Funtani – POČINJE ASFALTIRANJE

Ilustracija/Građevijski radovi u Funtani/Foto Tanja Kocijančić

Konačno je pri kraju rekonstrukcija glavne ceste kroz Funtanu, koja traje već punih šest mjeseci, zbog čega se građani voze obilaznim pravcima. Radovi su trebali biti gotovi sredinom ovog mjeseca, ali učestala kiša u zadnje vrijeme produžila je rokove dovršetka. Poprilično su nervozni žitelji Funtane zbog višemjesečnih radova, teške mehanizacije i svakodnevne prašine, ali nije bolje ni Vrsaranima kojima je to glavna prometnica iz pravca Poreča.

Kako saznajemo od načelnika Općine Funtana Mladena Grgete, asfaltiranje počinje u subotu, 25. svibnja, i trajat će cijeli idući tjedan. Novi rok dovršetka radova je 1. lipnja, za kada je najavljeno puštanje u promet ove prometnice. Da nije bilo toliko kiše već bi sve bilo gotovo, veli načelnik, te dodaje kako se nada da neće idućih dana biti ponovno obilnih padalina.

Investitor, državna tvrtka Hrvatske ceste, izvela je obimne radove, jer je obnovljen kompletan sustav oborinske odvodnje, potom zaštićene su i preseljene postojeće instalacije, zamijenjene kolničke konstrukcije prometnice i pješačkih staza.

Usporedo s time Istarski vodovod Buzet i porečka komunalna tvrtka Odvodnja financirale su gradnju novog magistralnog vodovoda i obnovu fekalne kanalizacije kroz mjesto pa sve do kampa Valkanela, što će Istarski vodovod platiti 2,4 milijuna kuna bez PDV-a, a Odvodnja 70.000 kuna, također bez PDV-a.

Rekonstrukcija glavne ceste počela je lani u studenom. Ugovorena vrijednost radova je devet milijuna kuna bez PDV-a, a izvođač radova je tvrtka Cesta Pula. Nadzor nad izvođenjem radova ugovoren je sa zajednicom ponuditelja Učka konzalting iz Pazina i Institut IGH iz Zagreba. Ugovorena vrijednost usluge nadzora je 538 tisuća kuna bez PDV-a.

-Ova cesta nije dugo obnovljena, pa je bilo vrijeme da se rekonstruira i da Funtana dobije novu cestu sa svom infrastrukturom. Koliko je bila u lošem stanju govori podatak da u špici sezone njome prolazi čak 17.000 vozila na dan, dok je to na godišnjoj razini u prosjeku 7.000 vozila dnevno, rekao je Mladen Grgeta.

Do kraja trajanja investicije i dalje su na snazi obilazni pravci, osim za lokalno stanovništvo koje ima pravo prolaza pod gradilišnim uvjetima kroz Funtanu. Pa se tako iz Poreča vozi državnom cestom D302 (Baderna) – županijska cesta ŽC5209 – D75 (Vrh Lima).

Funtanjanka Marijana Liović s kuglačkom reprezentacijom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva

RAPAVEL: Književni susret Badavca uz izvor žive vode 26. svibnja