in

Priča o KUĆICI ZA KNJIGE u KAŠTELIRU koja nije koštala ništa: Naslove posuđuju i doniraju svi, domaći i stranci, a obaveze vraćanja nema

Foto Tanja KOCIJANČIĆ

Već se godinu dana na Placu u centru Kaštelira, odmah do kafića, ureda Turističke zajednice i crkve, nalazi kućica za knjige koju koriste svi, domaći ljudi i brojni turisti, naročito oni koji često borave u svojim vikendicama. U njoj su naslovi na hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, francuskom i tko zna još na kojem jeziku. Zna biti puna, ali i potpuno prazna, jer je rado prihvaćena i korištena. U njoj ima slikovnica i knjiga za sve uzraste. Ono što je za kućicu specifično jest da nije koštala ništa, sve je plod ideje, angažmana i donacija mještana, posuđivanje je besplatno, a obaveze vraćanja nema. Jer, uvijek dolaze stranci, posebice oni koji su kupili kuću na području Općine Kaštelir-Labinci i već su se navikli donositi pune borše novih knjiga. I ne samo oni.

Kako je sve počelo pitali smo načelnika Enija Jugovca.

-Sve je zapravo krenulo vrlo spontano, odnosno na inicijativu Maje Ružić koja je došla na ideju da se tako nešto napravi, nakon čega su donatori izradili kućicu, a djeca iz škole su je oslikala. Potom se uključila Maja Diklić iz ureda TZ-a, odakle je krenula nabavka knjiga, veli Jugovac.

Maja Diklić je pak ispričala da je prva donacija knjiga stigla na kraju prošle školske godine od djece i školske knjižnice, što je bilo dovoljno za početak.

-U TZ-u imamo jednu policu na kojoj smo držali razne knjige na slovenskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku- To su nam sve donirali gosti koji borave u Kašteliru. Takvih je bilo dosta, pa smo pokrenuli besplatnu razmjenu. Turistima se to jako svidjelo, glas o tome se uvijek brzo pročuje i među novim gostima, pa su tako gosti dolazili razmijeniti, donirati ili pak posuditi, objasnila nam je Diklić.

Zapravo, tu je krenulo, a onda se samo nastavilo s kućicom za knjige, koja je smještena na otvorenom i uvijek dostupna, dakle i izvan radnog vremena TZ-a.

-Gostima je to jako simpatično, jer je knjiga zapravo idealna razbibriga za godišnji odmor. Nema obaveze vraćanja, pa mnogi gosti ostave knjige u apartmanu u kojem borave, pa se na taj način naslovi ponovno dalje čitaju. Vrlo smo zadovoljni kako to ide, jer je razmjena vrlo živa. Kućica zna biti prepuna, ali i sasvim prazna, primijetila je Diklić, budući da se nalazi točno do ulaza u TZ.

Ima pet, šest vikendaša iz Engleske koji su više u Kašteliru nego doma. Pa kad dolaze na odmor redovito donose veće količine knjiga koje u svojoj zemlji kupuju u knjižnicama i onda doniraju, te tako omogućuju drugima da ih čitaju. Diklić veli da su primijetili da najviše idu upravo engleski, te talijanski naslovi. No, ima ih i na drugim jezicima, jer na to područje koje iz godine u godinu bilježi sve veći turistički rast, dolaze gosti iz brojnih država.

Pa tako ako netko ima viška knjiga i želi ih darovati, jedna od ideja jest doći u Kaštelir i smjestiti ih u malu šarenu kućicu koja ima baš pogođeno ime – „Knjige za sve“.

Novigradski stolnotenisači izgubili od Pazinjana

Loris Peršurić i Andrea Štifanić

Valamar Riviera porečkom Fondu za izvrsnost u sportu donirala 100.000 kuna