in

Pritužbe na POREČKU POLICIJU: Svi se guraju – stranci zbog radnih dozvola, Ukrajinci i oni koji trebaju samo osobnu

Foto Tanja Kocijančić - Porečka policijska postaja

Često smo pisali o nezadovoljstvu građana derutnim izgledom Policijske postaje Poreč, no ovog puta nam se građani javljaju zbog drugog problema – prevelike gužve ispred dijela zgrade u kojoj se izdaju dokumenti, odnosno zaprimaju zahtjevi za njihovo izdavanje. Ondje, na malom prostoru, pred vratima na uskim stepenicama, guraju se svi – od majki s bebama i trudnica do umirovljenika. Čeka se prije toga na ulici. Sezona je izdavanja radnih dozvola, stranci koji dolaze na Poreštinu raditi moraju ondje po dokumente, a tome su se pridružili i Ukrajinci kojih je svakog dana sve više i kod nas.

Evo što nam je čitatelj napisao:
„Uvijek je kod nas bilo katastrofa, ali ovo što se sada dešava je očaj! Sezona je, pa dolaze stranci, a uz njih i Ukrajinci pobjegli od rata, sve je to jasno. Ali ono naguravanje bez ikakvog reda, jedan na drugome. Toga nema nigdje!
Stepenice zakrčene ljudima! Svi nagurani na vrata. Ne možeš ući ni izaći. Da ne govorimo o covidu. Nitko nema masku a dišu jedan drugome na vrat. Majka s djetetom mora proći kroz te ljude, ne može. Ne miču se. Prirodno dođe ženi da se boji.
Starac mora produžiti vozačku, ne daju mu proći.
Gdje su policajci? Zašto ne uvedu malo reda? Neke cik-cak trake kao po aerodromima?
Zar se ne bi nekakav kontejner mogao postaviti negdje vani koji bi za pojačanih mjeseci potražnje za radnom snagom služio samo za strance i njihove prijave?
Tako bi u zgradi ostalo normalno obrađivanje ostalih predmeta onih koji su žitelji ili hrvatski državljani, pa trebaju “samo” osobnu, putovnicu ili vozačku dozvolu?“

Na koji bi se način mogla poboljšati situacija za građane koji moraju čekati pred tom zgradom pitali smo Policijsku upravu istarsku, a odgovor koji su nam poslali iz Ureda načelnika prenosimo u cijelosti.

„Policijska postaja Poreč nastoji biti što više na raspolaganju građanima za rješavanje njihovih zahtjeva, kako hrvatskim, tako i stranim državljanima.

U posljednjih nekoliko mjeseci djelatnici koji obavljaju upravne poslove i poslove stranaca suočeni su s velikim brojem zahtjeva pa tako bilježimo povećanje zahtjeva za osobnim iskaznicama za 30%, a za putnim ispravama za 180%. Naročit porast zahtjeva bilježi se za izdavanjem dozvola za boravak i rad stranaca, gdje je zabilježeno čak 300% više problematike, a poseban angažman djelatnika zahtijeva i reguliranje boravka raseljenih osoba iz Ukrajine.

Zbog tako velikog opsega poslova djelatnicima Policijske postaje Poreč pomažu i službenici iz drugih policijskih postaja u Istri, međutim prostorni kapaciteti i dalje su nažalost ograničavajući faktor u odnosu na tako velik broj zahtjeva hrvatskih i stranih državljana. U tom smislu pokušat će se iznaći najbolji način kako bi se izbjegli eventualni problemi prilikom ulaska u prostorije policijske postaje, a građane pozivamo da u onim slučajevima u kojima je to moguće koriste i e-Usluge MUP-a.

Naime, ako građani posjeduju vjerodajnicu za portal e-Građani (ako imaju elektroničku osobnu iskaznicu, korisnici su internet bankarstva pojedinih banaka, elektroničkih servisa, studenti, djelatnici visokog učilišta ili djelatnici u zdravstvu itd.) za rješavanje nekih upravnih poslova ne trebaju čekati u redu na šalterima, već zahtjev mogu predati online.

Također ističemo kako je u planu energetska obnova zgrade Policijske postaje Poreč o putem financiranja iz EU fonda kroz program energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora te vjerujemo da će se time poboljšati uvjeti rada i života djelatnika, ali i podići zadovoljstvo građana koji u prostorije policije dolaze u cilju rješavanja svojih zahtjeva.“

Foto Istarska županija

Županov prijem za Svjetski dan zdravlja – Raste broj poroda u pulskoj bolnici

konferencija loris smart cities

POREČ predstavio svoja zelena i pametna rješenja na 8. konferenciji Smart Cities