in

POREČ predstavio svoja zelena i pametna rješenja na 8. konferenciji Smart Cities

Foto Grad Poreč

Osma konferencija SMART CITIES održana je jučer, 6. travnja, na Zagrebačkom velesajmu u organizaciji poslovnog tjednika Lider, s ciljem, kao i prijašnjih godina, da ponudi gradovima i poduzetnicima korisne i upotrebljive informacije. Partner konferencije bila je  Udruga gradova u Hrvatskoj. Među brojnim panelistima bili su gradonačelnici hrvatskih gradova koji planiraju i provode pametne, tzv. smart odluke i inovacije, te poduzetnici koji nude alate za pametna rješenja. Čelni ljudi gradova i poduzetnici zajedno su razgovarali o implementaciji pametnih gradskih rješenja na panelu „Zeleno i pametno“, a sudionici imali su prilike čuti i iskustva iz španjolskog grada Bilbaoa.

Među sudionicima rasprave u panelu „Digitalna transformacija gradova – Zeleno i Pametno“. bio je i gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić koji je rekao da Poreč i dalje želi biti pametan grad, te još napredovati u pogledu zgradarstva, javne rasvjete, prometa, uz prilagodbu klimatskim ciljevima i edukacija građana o tome.

– Europska komisija usmjerila nas je i požurila da postanemo klimatski neutralan kontinent. To znači smanjenje emisije ugljika za 55 posto do 2030. i 95 posto do sredine stoljeća. Možete imati zelene projekte, ali najbitniji je onaj ljudski čimbenik. Moramo raditi na svijesti i edukaciji naših građana, a mi upravo na tome i radimo, počevši od djece, do starijih. Moj osobni moto je da treba krenuti od sebe. Kao grad nismo otok u moru, svi moramo krenuti od sebe, a kad to napravimo, ove postotke ćemo postići, što nije lako, rekao je Peršurić. Među zelenim rješenjima u Poreču istaknuo je pilot projekt električnog busa koji povezuje centar sa prigradskim naseljima,  solarne panele na zgradama gradskih ustanova,  energetske obnove zgrada, osam punionica za električne automobile i druge.

Cilj Konferencije Smart Cities bio je ukazati na konkretna rješenja i postojeće strategije implementacije pametnih rješenja u svrhu održivosti i podizanja kvalitete života u gradovima.  Stoga su se na konferenciji okupili predstavnici gradova, poduzetnici koji nude pametna rješenja, akademska zajednicu i javni sektor kako bi zajednički pronašli odgovore na goruća pitanja i detektirali kvalitetne primjere implementacije pametnih rješenja u praksi, objavio je Grad Poreč.

Foto Tanja Kocijančić - Porečka policijska postaja

Pritužbe na POREČKU POLICIJU: Svi se guraju – stranci zbog radnih dozvola, Ukrajinci i oni koji trebaju samo osobnu

Ilustracija Pixabay voda špina

Bez vode 8. travnja dio Tara