in

PROBLEM ZABRINJAVAJUĆIH RAZMJERA – Što sa smećem po šumama? Pitali smo Grad Poreč što čini da to suzbije i tko plaća troškove čišćenja divljih deponija

Gulići, Beramska ulica

Šumarci i livade na području Poreča i okolnih općina zadnjih su mjeseci prepuni smeća i divljih odlagališta. Nesavjesni građani svoje smeće, otkad je na snagu stupio novi sustav gospodarenja otpadom sa skupljim cijenama odvoza, ponovno bacaju u prirodu i time zagađuju okoliš. Fotografije koje su u prilog teksta poslali su nam zabrinuti žitelji naselja Gulići, koji u Beramskoj ulici, prije početka šume, smeće imaju gotovo pred vratima. No, ovakve se slike mogu pronaći diljem Istre, a razmjeri ove pošasti već su zabrinjavajući.

Pitali smo Grad Poreč čini protiv divljih odlagališta, na koji se način obraćaju građanima i educiraju ih o štetnosti bacanja smeća u okoliš. Zaključak je, naravno, očekivan – troškovi uklanjanja takvog otpada podmiruju se iz proračuna i jedno od rješenja o kojima se razmišlja jest postavljanje nadzornih kamera.

Dakle, kada netko baca smeće po šumama i livadama, čišćenje toga plaćaju svi – i oni koji su ga bacili i oni koji uredno otpad selektiraju i odlažu u kontejnere.

Vjerojatno bi nadzorne kamere pomogle u otkrivanju osoba koje smeće bacaju u okoliš.

Evo što su odgovorili iz gradske uprave.

„Poreču, uz šire područje grada, službeno pripada i 53 naselja, a sve to ima ukupnu površinu od 139 četvornih kilometara. Samim time, veće je i područje koje se mora redovno kontrolirati i čistiti od nepropisno odbačenog otpada. S takvim se otpadom postupa temeljem Odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području Grada Poreča i Zakona o održivom gospodarenju otpadom“, navodi se u odgovoru gradske uprave.

Mjere uključuju redoviti godišnji nadzor, posebno lokacija na kojima je u prethodne dvije godine evidentirano postojanje otpada, zatim postavljanje znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada, objava informacija na službenim mrežnim stranicama www.porec.hr o načinu zbrinjavanja otpada koji nije mješoviti komunalni otpad, potom povremeno provođenje akcija uklanjanja otpada, edukacije građana (distribucija letaka, radio-emisije, edukacije za djecu i slično) o pravilnom načinu zbrinjavanja i odvoza otpada, te uspostava sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu i evidentiranju njihovih lokacija.

„Osnovni je cilj kroz edukaciju svih generacija informirati građane o načinu zbrinjavanja otpada. Također, rade se i procjene s drugim općinama koliko bi postavljanje kamera utjecalo na stvaranje ilegalnih odlagališta otpada i kažnjavanje.

Komunalna tvrtka Usluga dužna je odmah po saznanju, i bez prethodnog donošenja rješenja komunalnog redara o tome, ukloniti odbačeni otpad na javnoj površini kojom upravlja Grad Poreč, te o istome dostaviti podatke Upravnom odjelu za komunalni sustav za potrebe sustava evidentiranja. Troškovi uklanjanja takvog otpada podmiruju se iz proračuna“, zaključuje se u odgovorima na naš upit.

Funtanjanka MARIJANA LIOVIĆ je svjetska prvakinja: „Kuglanje je dio obitelji – na treninge idem s mužem Dariom i sinčićem Leonom“

narkotici-droga

Zapljena narkotika na glazbenom festivalu na Lanterni